SON DAKİKA
Hava Durumu

Hakan Fidan: Irak makamları Kerkük'teki PKK mevcudiyetine son vermeli

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk yurdu Kerkük'teki olaya ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Fidan, Türkiye'nin Türkmenlerin yanında olduğunu vurgulayarak Irak makamlarının kentteki PKK mevcudiyetine son vermesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2023 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2023 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hakan Fidan: Irak makamları Kerkük'teki PKK mevcudiyetine son vermeli

Irak Başbakanı Muhammed es-Sudani'nin 29 Ağustos 2023 tarihinde aldığı karar neticesinde Türk yurdu Kerkük'teki Ortak Operasyon Komutanlığının Barzani peşmergelerine devredilmesi hususu sert tepkilere neden oldu. Kerkük Türkmenlerinin eylemine konu olan karar, Türkiye'de takip ediliyor. 

"IRAK MAKAMLARI ŞEHİRDEKİ PKK MEVCUDİYETİNE SON VERMELİ"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir-Abdullahiyan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Kerkük'teki soruna değindi. Bakan Fidan, bugün gerçekleştirdiği konuşmada, "Olayları üzüntü ve büyük kaygıyla karşılıyoruz. Kerkük'ün huzur ve istikrarı Irak'ın toprak bütünlüğü için de önemli. Irak makamları şehirdeki PKK mevcudiyetine son vermeli" vurgusu yaptı. 

"TÜRKMENLERİ HER ALANDA DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Kerkük'ün etnik ve kompozisyon mezhepsel olarak Irak'ın küçük bir modelini teşkil ettiğini dile getiren Fidan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu nedenle Kerkük'ün huzur ve istikrarı, Irak'ın huzur ve istikrarına doğrudan etki etmektedir. Türkmen soydaşlarımızın ana yurdu Kerkük'te can can kaybıyla sonuçlanna gerginliklerin ortaya çıkmasını üzüntü ve büyük kaygıyla karşılamaktayız. Erbil yönetimi ile de görüştüm. Şehirde son dönemde artış gösteren PKK mevcudiyetine süratle son verilmesini Irak makamlarından talep ediyoruz.

Kerkük yakın zamanda katliamlarla karşılaşmmış acı dolu bir şehirdir. Bu şehirdeki hassas toplumsal dengelerin korunması temsil ve idarede Türk toplumsal yapıların kesimlere eşit söz hakkı verilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz. Türkmenlerin haklarının korunması, Irak politikamızın ana politika unsurları arasında yer alıyor. Türkmenleri her alanda desteklemeye devam edeceğiz. Irak’ın bugünü ve geleceği için önemli olduğunun farkındayız. Şehirde tüm kesimlerin idare katılımını önemsiyoruz"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.