SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan, Roskosmos'un Baykonur'daki mülküne el koydu

Kazakistan, Rusya Federal Uzay Ajansının (Roscosmos) mülküne el koydu ve 500 milyon liradan fazla borcun ödenmesi için çağrı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2023 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2023 09:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan, Roskosmos'un Baykonur'daki mülküne el koydu

Kazakistan'da, Rusya Federal Uzay Ajansına (Roscosmos) bağlı Rus uzay limanlarının ana işletmecisi olan Yere Dayalı Uzay Altyapısı Operasyon Merkezi'nin (TSENKI) mülküne el konuldu.

Kazakistan'ın, Baykonur'dan 13.5 milyar tengelik (561 milyon TL) borç tahsil etmeyi planladığı öğrenildi. Söz konusu borcun, Soyuz-5 roketinin fırlatılmasının çevreye verdiği zarar nedeniyle oluştuğu duyuruldu.

KAZAKİSTAN, ROSCOSMOS'A KASIM 2022'DE İCRA TAKİBİ BAŞLATTI

Kazakistan İcra Dairesi, Roscosmos'a bağlı TSENKI merkezinin ülkeden varlık çekmesini yasakladı ve başkanının soruşturma bitene kadar ülkeden ayrılmasını yasakladı. Bayterek Uzay Kompleksi, 13.5 milyar tengelik borç karşısında Roscosmos'a bağlı merkeze, Kasım 2022'de icra takibi başlattı. Ardından, en son Ocak 2023'te tedbir kararı için merkeze tebligat gönderildi.

KAZAKİSTAN'DAKİ BAYKONUR UZAY ÜSSÜ

Rusya'nın Kazakistan'dan kiraladığı Baykonur Uzay Üssü, Baykonur şehri ve aynı adı taşıyan üsten oluşuyor. Şehirde 76 binden fazla insan yaşıyor ve bunların yaklaşık yüzde 60'ı Kazakistan vatandaşı. Şehirde, yaklaşık yüzde 37 Rus nüfusu yer alıyor.. Baykonur yönetimi, her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının kararnameleriyle atanıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.