SON DAKİKA
Hava Durumu

Macron, Kazakistan ve Özbekistan'ı ziyaret edecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1 Kasım 2023 tarihinde Kazakistan'a, 2 Kasım 2023'da ise Özbekistan'a gidecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2023 08:31
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2023 10:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Macron, Kazakistan ve Özbekistan'ı ziyaret edecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kasım ayı başında Kazakistan ve Özbekistan'da olacak. Fransa Cumhurbaşkanı, çeşitli temaslarda bulunmak için 1 Kasım'da Kazakistan'ı, 2 Kasım'da Özbekistan'ı ziyaret edecek. Macron, her iki ülke liderinin de resmi daveti üzerine bölgeye gidecek.

FRANSA ÇOK BOYUTLU İŞBİRLİĞİ HEDEFLİYOR

Fransa devlet başkanlığı, ziyaret öncesi yayımladığı açıklamada; "Fransa, bu iki ülkenin reform ve modernleşme çabalarını desteklemek, ortaklıklarının çeşitlendirilmesine katkıda bulunmak, bağımsızlık ve egemenliklerini desteklemek ve Avrupa ile bağlarını güçlendirme arzularını desteklemek için oradaydı" ifadelerini kullandı.

Fransız tarafı, güvenlik alanında, özellikle terör tehditleri ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadelede Astana ve Taşkent ile de işbirliği içinde olduklarını ve ilişkileri derinleştirmeyi istediklerini açıkladı. Yapılan açıklamada, Fransa'nın Kazakistan ve Özbekistan ile ekonomi, enerji, hammadde temini, ulaştırma altyapısı, sağlık, gıda bağımsızlığı ve savunma alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesini hedeflediği kaydedildi.

ÖZBEKİSTAN'A 29 YIL SONRA FRANSA CUMHURBAŞKANI GELECEK

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, 2018 yılının ekim ayı ile 2022 yılının kasım aylarında iki kez Paris'i ziyaret etmişti. Emmanuel Macron'un Taşkent ziyareti ise Fransız bir Cumhurbaşkanının Özbekistan'a ikinci resmî ziyareti olacak. Macron'dan önce 1994 yılında Fransa'nın 21. Cumhurbaşkanı François Mitterrand Semerkant'ı ziyaret etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.