SON DAKİKA
Hava Durumu

Marmara Üniversitesi'nde eğitimi alan Uygur Türkü Pekin'de tutuklandı: Doğu Türkistan'da yargılanacak

Marmara Üniversitesi'inde film yapımcılığı eğitimi alan ve Uygur kahramanları canlandırmasıyla tanınan Uygur film yapımcısı İkram Nurmehmet, 29 Mayıs 2023'te Pekin'deki evinde tutuklandı. İkram Nurmehmet'in Doğu Türkistan'da yargılanacağı öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Marmara Üniversitesi'nde eğitimi alan Uygur Türkü Pekin'de tutuklandı: Doğu Türkistan'da yargılanacak

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara

Çin, Arap yetkilileri Doğu Türkistan'a davet ederek dünyayı, Uygur Türklerinin artık güvende olduğuna ikna etmeye çalışıyor, ancak Uygur film yapımcısı İkram Nurmehmet'in Pekin'deki evinde tutuklanması, tam tersinin doğru olduğunu gösteriyor.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ'NDE OKUMUŞTU

Marmara Üniversitesi'nde 6 yıl film yapımı eğitimi alan Nurmehmet, 29 Mayıs 2023 tarihinde Çin polisi tarafından karısı ve çocuğuyla birlikte Pekin'in kuzey kesimindeki bir banliyö konutundaki evinde gözaltına alındı. Nurmehmet "terörist olmakla" suçlandı, ancak Çinli polisler gözaltına alınma nedenini belirtmediler. 24 Ekim 2023 tarihinde eşini arayarak kocasının Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrine götürüleceğini bildirdiler.

"ÇİN PROPAGANDASINA ALET OLMUYORDU"

The Guardian'ın 24 Ekim 2023 tarihinde aktardığına göre, 32 yaşındaki İkram Nurmehmet 25 Ekim 2023 tarihinde Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrinde yargılanacak. Ayrıca Nurmehmet'in arkadaşları gazeteye mesaj göndererek, "Çalışmaları her zaman Uygur halkının gerçek hayatlarına odaklanıyordu ve Çin propagandasına alet olmuyordu. Çin toplumuyla en çok ilişki kuran genç Uygur yönetmenlerden biriydi, ancak ne yazık ki sonunda tutuklanmasına neden oldu. Ailesinden uzakta ve 6 aydır babasını görmeyen bir oğlu var" ifadelerini kullandı.

ANNESİ TARAFINDAN UYARILMIŞTI

Öte yandan tutuklanmasından bir ay önce Nurmehmet'in, Doğu Türkistan'daki işgalci yetkililerden Urumçi'ye dönmesini talep eden bir telefon aldığı belirtiliyor, ancak Nurmehmet bu talebi reddetti. Daha sonra annesinin, bir zamanlar Türkiye'de okurken misafir ettiği bir çocukluk arkadaşının gözaltına alındığını ve Nurmehmet'in Çin yönetimi tarafından izlendiği konusunda uyardığı kaydedildi. Nurmehmet, Pekin'e taşınmadan önce İstanbul'daki Marmara Üniversitesi'nde altı yıl boyunca film yapımı eğitimi almıştı.

UYGUR TÜRKLERİ HER ZAMAN ZAN ALTINDA

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya bölümü müdür yardımcısı Maya Wang, Türkiye, Orta Asya veya Orta Doğu'ya giden veya akrabaları olan Uygur Türklerinin Çinli yetkililer tarafından otomatik olarak terörizm şüphesi altında tutulduğunu bildirdi. Wang, "Bu uzak bağlantılara sahip insanlar terörist veya aşırılık yanlısı olarak kabul ediliyor. Birçoğu Türkiye'yi ziyaret ettikleri veya İslami cenazelere katıldıkları için hala hapiste tutuluyor. Bu tesislerde sık sık insanlar ölüyor ve bunun hakkında kimse bilgi sahibi olmuyor" dedi.

TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDENLERİN BAŞI BELADA

Wang, "Bu uzak bağlantılara sahip insanlar terörist veya aşırılık yanlısı olarak kabul ediliyor. Birçoğu Türkiye'yi ziyaret ettikleri veya İslami cenazelere katıldıkları için hala hapiste tutuluyor. Çoğu zaman bu tesislerde insanlar ölüyor ve kimsenin haberi olmuyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.