SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan ve Fransa, ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyine çıkarmak istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in davetlisi olarak Semerkant'a geldi. Görüşmede, iki ülke arasında ekonomiden enerjiye ortak projeler için mutabakata varıldı.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2023 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2023 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan ve Fransa, ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyine çıkarmak istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirdiği Kazakistan ziyareti sonrasında aynı günün akşam saatlerinde bir başka Türk devleti olan Özbekistan programına katılmak için Semerkant şehrine geldi. Macron, iki ülke arasında 2 Kasım 2023 tarihinde gerçeklen resmî görüşmeler öncesinde geldiği günün akşamında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile birlikte tarihi şehirde gece yürüyüşü yaptı.

ÖZBEKİSTAN VE FRANSA KARŞILIKLI İLİŞKİLERİ STRATEJİK ORTAKLIK DÜZEYİNE ÇIKARACAK

Emmanuel Macron ile Şevket Mirziyoyev arasındaki resmî görüşmeler ise 2 Kasım 2023 tarinde Fransız liderin resmî karşılama töreniyle başladı. Kongre Merkezi önündeki meydanda gerçekleşen tören sonrasında iki lider görüşmelerde bulundu. Toplantıda taraflar, Özbekistan ile Fransa arasındaki kapsamlı işbirliğinin daha da geliştirilmesi konularını ayrıntılı olarak ele aldı ve ikili ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmesi konusunda mutabakata vardı.

Görüşmede, son yıllarda çok yönlü ikili ilişkilerin tüm işbirliği alanlarında hızla geliştiği kaydedilirken; ticaret ve ortak girişimlerin sayısı iki katına çıktığı belirtildi. Mevcut ve ileriye dönük proje portföyü ise 10 milyar avroyu aştı.

FRANSA ÖZBEKİSTAN'IN DTÖ'YE KATILIMINI DESTEKLEYECEK

Taraflar toplantıda; yeşil enerji, hammaddelerin çıkarılması ve işlenmesi, yenilikçi tarım, su temini, lojistik, altyapı geliştirme, turizm ve diğer alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesini değerlendirdi.

Fransız tarafı, Özbekistan'ın Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) katılma çabalarını ve Avrupa Birliği ile Genişletilmiş Ortaklık ve İşbirliği Anlaşmasının imzalanmasını desteklemeye hazır olduklarını ifade etti.

TAŞKENT'TE ÖZBEK-FRANSIZ ÜNİVERSİTESİ AÇILACAK

Taraflar, Taşkent'te Özbek-Fransız yüksek öğrenim kurumunun açılışını hızlandırma ve Fransızca öğretmenlerinin yetiştirilmesinde işbirliğini genişletme konusunda da mutabakata vardı. Devlet başkanları ayrıca uluslararası ve bölgesel öneme sahip güncel konular hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.