SON DAKİKA
Hava Durumu

Pakistan'da Uygur Türkleri, polis baskısıyla karşı karşıya

Pakistan'ın Afganlara uyguladığı sınır dışı etme politikası, ülkede yaşayan Uygur Türklerini de etkiledi. Uzun zamandır Pakistan'da yaşayan Uygur Türkleri, Pakistan polisi tarafından sınır dışı edilmekle karşı karşıya.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2023 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2023 14:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Pakistan'da Uygur Türkleri, polis baskısıyla karşı karşıya

Pakistan'ın Afganlara uyguladığı sınır dışı etme politikası, ülkede yaşayan Uygur Türklerini de etkiledi. Uzun zamandır Pakistan'da yaşayan Uygur Türkleri, Pakistan polisi tarafından taciz ediliyor. Pakistanlı yetkililer, ekim ayı başlarında "Pakistan'da yasal oturma izni olmayan göçmenlerin 1 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiği, aksi takdirde sınır dışı edilecekleri" yönünde bir karar yayımladı.

PAKİSTAN'DAKİ UYGUR TÜRKLERİ ENDİŞELİ

Yayımlanan kararname ile birlikte, 1 Kasım'dan bu yana birçok Afgan'ın bagajlarını alıp Torkham'daki Afganistan-Pakistan sınır kapısından anavatanlarına döndüklerini bildirdi. Pakistan hükumetinin yasadışı göçe yönelik ani baskısınları, yalnızca Pakistan'daki yaklaşık 1,7 milyon Afgan için bir uyarı olmakla kaldı. Aynı zamanda Pakistan'da uzun zamandır yaşayan, ellerinde Çin pasaportu olmayan ve Pakistan tarafından da oturma izni alamayan Uygur Türkleri için de ciddi bir endişe kaynağı haline geldi.

AFGANİSTAN'DAN PAKİSTAN'A GÖÇ EDEN UYGUR TÜRKLERİ

Daha önce Doğu Türkistan'dan Afganistan'a göç eden Uygur Türkleri, 1979'da Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesi nedeniyle savaştan kaçarak, Pakistan'ın Rawalpindi'nin Dhok Hassu bölgesinde göç etmişlerdi. Şu an Dhok Hassu bölgesinde 20 aileden toplam 100 Uygur Türkü ikamet ediyor.

UYGUR TÜRKLERİ "YASADIŞI GÖÇE KARŞI OPERASYON"UN HEDEFİ HALİNE GELDİ

Dhok Hassu bölgesinde yaşayan Uygur Türkleri, Pakistan'da yaşamalarına izin verecek herhangi bir kimlikleri veya yasal belgeleri henüz alamadığı için 1 Kasım'da başlayacak yasadışı göçe karşı operasyonun hedefi haline geldi.

PAKİSTAN POLİSİ BİR UYGUR TÜRKÜNÜ GÖZALTINA ALDI

Özgür Asya Radyosu'nun (RFA) 3 Kasım 2023 tarihinde aktardığı haberinde, RFA muhabirleri Pakistan'da bir aydır kargaşa içinde yaşayan Uygur Türklerininden bilgi aldığını kaydetti. Muhabirler, "31 Ekim gece yarısından itibaren Pakistan yetkilileri aniden evlere baskın düzenleyerek kaçak göçmenleri araştırmaya başladı. Pakistan polislerinin kaçak göçmenlere karşı uyguladığı ev baskınlarıda Rawalpindi'de yaşayan Amanullah isimli bir Uygur Türkü de gözaltına alındı" ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN POLİSİ UYGUR TÜRKLERİNE YANIT VERMEDİ

Rawalpindi'de yaşayan Uygur Türklerine yardım eden Ömer Uygur Vakfı'nın başkanı Umar, kendisinin Afganistan'dan göç eden Uygur Türklerinden biri olduğu ve Pakistan'da var olma mücadelesi verdiğini bildirdi. Umer RFA'ya verdiği demeçte, Pakistan'daki Uygur Türklerinin Afganistan'la hiçbir bağlantıları olmadığını aktardı. Öte yandan Polisin evlerde arama yaparak kaçak göçmenlere yönelik baskıyı resmi olarak başlattığını söyleyen Umar, polisin son iki gündür bazı Uygurları tehdit ettiğini kaydetti. Umar konuyla ilgili Rawalpindi'deki Pakistan polisiyle iletişime geçmeye çalıştıkklarını fakat yanıt alamadıklarını da belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.