SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkistan topraklarının yüzde 39'u kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele etkinliğinde, Türkistan topraklarının yüzde 39'u kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2023 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2023 13:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkistan topraklarının yüzde 39'u kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Özbekistan'ın Semerkant şehrinde, 13-17 Kasım 2023 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele etkinliği düzenlendi. Etlinlikte her yıl hava sıcaklığının ısınmasına bağlı olarak Türkistan'da uzun süreli kuraklıkların arttığı, bu durumun büyük ekonomik ve sosyal sorunlara neden olduğu bidirildi. 

KURAKLIK TÜRK DEVLETLERİNİN EKONOMİSİNİ ETKİLİYOR

BM temsilcileri etkinlikte Türkistan nüfusunun yaklaşık  yüzde 60'ının ana gelir kaynağı olarak doğrudan tarıma bağlı olduğunu aktararak, kuraklığın nüfusun çoğunluğunun ekonomik güvenliği ve refahı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca kuraklığın her geçen gün arttığı, dolayısıyla bölgesel düzeyde kuraklık riskinin ve kırılganlığının azaltılmasına yönelik eylemlerin koordine edilmesinin gerekli olduğunu da vurguladı. 

TÜRKİSTAN'DAKİ KURAKLIĞIN BÜYÜKLÜĞÜ

BM verilerine göre Türkistan'da 152 milyon hektar arazi alanının yüzde 38,43'ü kuraklık yaşandığı belirtildi. Belirtilen miktarın yüzde 1,33'ü şiddetli kuraklık, yüzde 0,23'ü ise aşırı kuraklık olarak tanımlandı. Uzmanlar, tehdidin boyutunu anlamak için kuraklık yaşayan alanların Fransa'nın tamamından neredeyse üç kat daha büyük olduğunu vurguluyor.

TÜRK DEVLETLERİNİ KURAKLIK ESİR ALDI

Öte yandan diğer Türk devletlerinde de durum pek iç açıcı değil. Özbekistan'da kuraklık ülke topraklarının yüzde 89,5'ini, Türkmenistan'da yüzde 88'ini, Kazakistan'da ise yüzde 76'sını etkiliyor. Kırgızistan'da kuraklıktan etkilenen alan yüzde 42,4 olarak kaydediliyor. Tacikistan'da ise ülke topraklarının yüzde 47'si, yani 6,7 milyon hektar alanı değişen derecelerde kuraklıktan etkileniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.