SON DAKİKA
Hava Durumu

Uygur Türkü kadınlar Çinlilerle zorla evlendiriliyor!

Çin hükûmeti, Uygur Türklerinin nüfusunu azaltmak ve bölgedeki Çinlilerin sayısını artırmak için Uygur Türkü kadınları zorla Çinlilerle evlendiriyor. Çin, kadınlarla evlenen Çinlilere para ve iş imkanı sağlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2024 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2024 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uygur Türkü kadınlar Çinlilerle zorla evlendiriliyor!

Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP), Çin'in Uygur Türkü kadınları Çinlilerle zorla evlendirmeye çalıştığını, Han Çinlisi erkeklere evlilik için para verdiğini ve tehdit ettiğini tespit etti.

UHRP'nin konuyla ilgili yayımladığı raporunda, işgal altındaki Doğu Türkistan'da Çin'in atadığı yerel makamların bölgedeki Uygur Türkü kadınları Han Çinlisi erkeklerle evliliğe zorladığı, mali teşvikler ve şantaj kullandığı bildirildi. Raporun, resmi belgelerden, sosyal medya paylaşımlarından ve yurt dışında yaşayan Uygur Türkleriyle yapılan röportajlardan oluşturulduğu kaydedildi.

HAN ÇİNLİSİ ERKEKLERE PARA YARDIMI

Çin hükûmet yetkililerinin, Uygur Türkü kadınlar ile evlenmek isteyen Han erkeklerine ev, iş, tıbbi koruma ve nakdi ödüller verdiği bildirildi. Ayrıca Uygur Türkü kadınların Han Çinlisi erkeklerle evlenmeyi reddetmesi halinde kendilerinin veya ailelerinin toplama kamplarına alınacakları konusunda tehdit edildikleri de belirtildi.

Raporda konuyla ilgili örnek olarak Çin'in yerel basınında servis edilen, Aksu vilayetinin Kalasa köyünden yetkililerin köyün "Ulusal Birlik, Tek Aile" kampanyası kapsamında evlendirilen iki Uygur Türkü ve Han Çinlisi karışık çifte 40 bin yuan yaklaşık 5 bin 450 avro verdikleri bildirildi. Benzer şekilde, resmi belgelere göre Kaşgar antik kentinde de "etnik evlilik ödülleri" kapsamında Han Çinlisi erkekler için yılda 20 bin yuan yaklaşık 2 bin 720 avro ayırdığı belirtildi.

"UYGUR TÜRKÜ KADINLAR REDDEDECEK DURUMDA DEĞİL"

Ayrıca rapora ropörtaj veren yurtdışındaki bir Uygur Türkü kadının, komşularının toplama kamplarına alınmalarından korktukları için 18 yaşındaki kızlarını bir Han Çinlisiyle evlendirmek zorunda kaldıklarını söylediği aktarıldı. Uygur Türkü kadının, "Bir Uygur Türkü kadını, kendisiyle evlenmek istediğini ifade eden bir Han Çinlisi erkeği reddedecek durumda değil" ifadelerini kullandığı bildirildi.

ÇİN İÇİN GÜÇLÜ SİLAH

Avustralya'daki La Trobe Üniversitesinde Çin siyaseti ve toplumu konusunda araştırma yapan Prof. James Leibold, Çin'in uzun süredir etnik gruplar arası evlilik örneklerini sosyal uyum ve ulusal entegrasyon için bir tür güçlü silah olarak gördüğünü ifade ettiği belirtildi.

UYGUR SOYKIRIMI

Çin'in, zorla evliliklerin yanı sıra Doğu Türkistan genelinde zorla kısırlaştırma, işkence ve toplu gözaltı kampları inşa ettiği biliniyor. BM, bu yılın başlarında Çin'in bölgede insanlığa karşı suçlar işlemiş olduğunu ispatlayan bir rapor yayımlamıştı. Ayrıca ABD dahil bir çok Batılı ülke, Çin yönetiminin Uygur Türklerine uyguladığı eylemleri soykırım olarak tanımıştı.

Çin yönetimi ise söz konusu fillerin araştırılmasını isteyen uluslararası insan hakları gözlemci heyetlerin Doğu Türkistan'a girmesine izin vermiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.