SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

80. BM Genel Kurulu öncesi Cumhurbaşkanı Zelenskıy: “Güç olmadan barış sağlanamaz”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 21 Eylül 2025’te yaptığı açıklamada, 80. BM Genel Kurulu ve ABD temaslarının savaşın sonlanması için kritik önemde olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2025 22:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2025 22:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
80. BM Genel Kurulu öncesi Cumhurbaşkanı Zelenskıy: “Güç olmadan barış sağlanamaz”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 21 Eylül 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, gelecek hafta gerçekleşecek 80. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) temaslarına ilişkin konuştu.

Zelenskıy yoğun bir diplomasi haftasına hazırlandıklarını belirterek, “Ortaklarımız bizi dinler ve gerçekten savaşın sona ermesini sağlayacak önerileri desteklerse çok şey başarabiliriz.” dedi.

80. BM Genel Kurulu’na atıf yapan Zelenskıy, “Birçok etkinlik ve toplantı yapılacak. Programda şimdiden dünyanın dört bir yanından, farklı ülkelerin liderleriyle yapılacak yaklaşık yirmi görüşme bulunuyor, hem uzun süredir Ukrayna’yı destekleyenlerle hem de yeni ortaklarımızla. İlk görüşmeler yarın başlıyor.” ifadelerini kullandı.

“GÜÇ OLMADAN BARIŞ SAĞLANAMAZ”

Zelenskıy aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmeyi hatırlattı ve “Rusya tarafından kaçırılan Ukraynalı çocukların geri getirilmesi konusunda önemli bir etkinlik düzenlenecek, bu konuya adanmış gerçek bir küresel zirve. Bu haftanın, dünyanın kararlı ve güçlü adımlar atma iradesini pekiştirmesi hayati önem taşıyor. Çünkü güç olmadan barış sağlanamaz.” cümlelerini sarf etti.

Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya’ya uygulanılması beklenilen 19. yaptırım paketine işaret eden Zelenskıy, son zamanlarda Japonya ve Avustralya gibi ülkelerden de yaptırım kararları geldiğini hatırlattı.

PUTİN ABD’NİN CİDDİ OLDUĞUNU ANLAMALI

Öte yandan aynı baskıyı ABD’den de beklediğini belirten Zelenskıy, “Bu baskı; Rusya’nın petrol filosuna, enerji ticaretine ve kripto para dâhil tüm yaptırım aşma mekanizmalarına yönelik. Avrupa’ya bu baskıdan ötürü teşekkür ediyorum. Eminim ki, ABD’den de bir adım gelmeli. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, ABD’nin bu meseleye önem verdiğine ve güçlü adımların geleceğine inanmalı.” dedi.

PURL GİRİŞİMİNE VURGU

Zelenskıy, Öncelikli Ukrayna İhtiyaçları Listesi (PURL) girişiminin etkinliğine dikkat çekerek ABD’ye ve tüm ortaklarına teşekkür etti. Zelenskıy, bu girişimin NATO ortaklarından sağlanan fonlarla ABD silahlarının satın alınmasını mümkün kıldığını belirtti. Bu kapsamda Patriot hava savunma sistemleri için füzeler, HIMARS topçu füze sistemi için mühimmat ve diğer etkili silahların temin edildiğini ifade etti.

“ORTAKLARIMIZLA ANLAŞMALARIMIZI GENİŞLETECEĞİZ”

Ekim ayında girişim için ek fon sağlamayı beklediklerini dile getiren Zelenskıy, insansız deniz araçları dâhil Ukrayna yapımı modern silahların kontrollü ihracatına yönelik ilk tekliflerin de ortaklara sunulduğunu söyledi. Deniz yollarının güvenliğinin genel güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret eden Zelenskıy, Ukrayna’nın Karadeniz’de kendilerine yardımcı olan teknolojileri güvenilir ortaklarına sunduğunu ve sağlam anlaşmalar beklediğini vurguladı.

ZELENSKIY DONDURULMUŞ RUS VARLIKLARINA İŞARET ETTİ

Zelenskıy ayrıca Ukrayna’nın mali istikrarı için yeni uzun vadeli adımlar hazırladıklarını belirterek, bunun her şeyden önce Rus varlıklarıyla ilgili olduğunun altını çizdi. Rus varlıklarının, Rus saldırganlığına karşı savunma ve Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılması gerektiğini ifade etti ve bu konuyu ortaklarıyla görüşeceklerini açıkladı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.