SON DAKİKA
Hava Durumu

Blinken: Rusya, Tahıl Anlaşması'nı şantaj aracı olarak kullanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın tek taraflı çekildiği Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı şantaj aracı olarak kullandığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2023 21:34
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2023 21:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Blinken: Rusya, Tahıl Anlaşması'nı şantaj aracı olarak kullanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) düzenlenen kıtlık ve çatışma kaynaklı küresel gıda güvensizliği konulu oturuma başkanlık etti. Blinken, söz konusu oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, gıdanın bir savaş aracı olarak kullanılmasına son verme taahhüdünde bulunan 91 ülkenin ortak bir bildiri yayımladığını açıkladı. 

"RUSYA, TAHIL ANLAŞMASI'NI ŞANTAJ ARACI OLARAK KULLANIYOR"

Öte yandan Blinken, Rusya'nın yakın zaman önce tek taraflı olarak çekildiği Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal girişiminde şantaj aracı olarak kullandığını vurguladı. Rusya'nın bu tutumundan vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Blinken, Karadeniz tahılının sadece Ukrayna için değil, diğer ciddi kıtlık riskleri bağlamında dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin tahıl ihtiyacı için de önemli olduğunun altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanı, işgalci devlet Rusya'nın, anlaşmayı bozmakla kalmayıp aynı zamanda Ukrayna'daki gıda silolarını kasıtlı bir şekilde hedef alarak tahıl üretimini de engellediğini dile getirdi. Blinken, diğer rotalar en üst düzeye çıkarılsa bile Ukrayna'nın, Karadeniz Tahıl Girişimi ile yapabildiği kapasiteye ulaşmanın çok zor olduğunu söyledi.

BLİNKEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Diğer yandan Bakan Blinken, Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndaki çabaları için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine ve Türkiye'ye bir kez daha teşekkür etti.

Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşabileceğini belirten Blinken, gıdaya duyulan ihtiyacın da yüzde 50 artacağı yönündeki öngörüsünü paylaştı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. Rusya, 17 Temmuz 2023 itibarıyla "Rusya ile ilgili şartların yerine getirilmediğini iddia ederek bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

RUSYA, TAHIL İHRACATINDA KULLANILAN UKRAYNA LİMANLARINI BOMBALIYOR!

İşgalci Rusya, anlaşmadan çekilir çekilmez Karadeniz'deki Ukrayna limanlarını ve Tuna Nehri'ndeki limanları ve tahıl altyapısını vurmaya başladı. Bu saldırıların ardından küresel tahıl fiyatları fırladı. Rusya, anlaşmadan çekilerek küresel gıda krizine neden oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.