SON DAKİKA
Hava Durumu

BM: Rusya, Ukrayna'da savaşın başından beri 77 yargısız infaz yaptı

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'da 24 Şubat 2022'den 23 Mayıs 2023'e kadar geçen süreçte işlediği yargısız infaz ve işkencelere ilişkin rapor yayımladı. Rapora göre, bu kapsamda toplamda 77 kişi işgalciler tarafından öldürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2023 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2023 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM: Rusya, Ukrayna'da savaşın başından beri 77 yargısız infaz yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarına ilişkin yeni bir rapor yayımladı. 27 Haziran 2023 tarihinde yayımlanan rapor, Rusya'nın Ukrayna topraklarının tamamına karşı topyekun savaşı başlattığı tarihten 23 Mayıs 2023'e kadar geçen süreci kapsadı. 

Raporda yayımlanan verilere göre, geçen 15 aylık süreçte en az 77 Ukraynalı sivil, Rus güçleri tarafından yargısız bir şekilde infaz edildi. Ayrıca, aynı dönemde 800'ün üzerinde kişinin işgalci Rusya tarafından keyfi bir şekilde gözaltına alındığı ifade edildi.

"RUSYA FEDERASYONU TARAFINDAN KEYFİ OLARAK GÖZALTINA ALINAN 77 SİVİLİN İNFAZINI BELGELEDİK"

Ukrayna'daki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Misyonu Başkanı Matilda Bogner, Cenevre'deki basın bildirisinde, "Rusya Federasyonu tarafından keyfi olarak gözaltına alınan 77 sivilin infazını belgeledik" dedi. Raporda, işkence, kaçırma, kötü muamele, insanlık dışı gözaltı koşulları ve gereken tıbbi bakımın verilmemesi sonucunda Ukraynalı sivillerin öldürüldüğü ifade edildi.

BM, Ukrayna'da yargısız infaz edilen sivillerin işgalciler tarafından alıkonulmasını, savaş suçu ve uluslararası hukuk ihlali olarak nitelendirdi. BM, raporun sonuç kısmında işgalci Rusya'nın bu savaş suçları karşısında ilgili kuruluşların derhal adım atması gerektiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.