SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçları protesto edildi

İstanbul’da yaşayan Ukrainler ve Kırım Tatarları, savaş suçlusu Rusya’nın Mariupol Drama Tiyatrosu'na düzenlediği saldırının 2. yıl dönümünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2024 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2024 22:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçları protesto edildi

Rusya, tam 2 yıl önce kuşatma altına aldığı ve bombardıman gerçekleştirdiği Mariupol kentinde, yüzlerce sivil için sığınak haline gelen Drama Tiyatrosu’nu vurmuştu. Saldırıda 600'e yakın insan yaşamını yitirmişti. İstanbul’da yaşayan Ukrainler ve Kırım Tatarları, Rusya’nın son 2 yılda Ukrayna’da gerçekleştirdiği yüzlerce katliamlardan sadece biri olan Mariupol Drama Tiyatrosu'nun bombalanması sonucu hayatını kaybedenleri anmak ve Rus saldırganlığını telin etmek için Odakule Meydanı'nda protesto eylemi gerçekleştirdi.

Protestoya, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova, Ukrayna Kültür Derneği Başkanı Münevver Usenova, Kırım Tatar ve Ukrayna diasporası temsilcileri katıldı.

Eylemde konuşan Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Useinova, Rus ordusunun tam 2 yıl önce yüzlerce sivilin sığındığı Mariupol Drama Tiyatrosu’nu acımasızca bombaladığını hatırlatarak, “Çocuklar yazısı bulunan binaya bomba attılar. Bunun sonucu binada saklanan çocuklar dahil insanların çoğu, hayatını kaybetti. Ardından savaş suçlarının kanıtlarını ortadan kaldırmak için bombaladıkları binayı betonla kapladılar. Bu yüzden savaşın hala devam ettiğini hatırlatmak ve Rusya’nın işlediği savaş suçlarına dikkat çekmek için burada toplandık.” dedi.

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, “Eylemlere gelerek Rusya’nın işlediği savaş suçlarına dikkat çekmeliyiz. Zafer için birlikte çalışmalıyız. Buraya zaferimizi kutlamak için sevinç gözyaşları ile çıkacağımız gün mutlaka gelecektir. Ama zafer günümüzü yaklaştırmak için birleşerek elimizden geleni yapmalıyız.” diyerek protesto organizatörlerine ve katılımcılarına teşekkür etti.

Ayrıca, eylemin düzenlendiği esnada Odakule Meydanı karşısındaki bir otelde kalan bir Rus vatandaşı “Yaşasın Rusya” sloganı atarak provokasyon gerçekleştirdi. Eylemcilerin tepkisiyle karşılaşan Rus, kısa bir süre daha provokatif hareketlerine devam etti.

TİYATRO BİNASİ SİVİLLER İÇİN SIĞINAK OLMUŞTU

Rusya’nın Şubat 2022 sonlarında Ukrayna’yı işgalinin ardından şehirlerin ve kasabaların askeri saldırılara hedef olması sonucunda siviller evlerini terk etmeye başladı. Donetsk bölgesinde yer alan kuşatma altındaki Mariupol’deki Drama Tiyatrosu binası, çatışmalardan korunmaya çalışan siviller için güvenli bir sığınak haline geldi. 

Şehrin Merkez bölgesinde bulunan tiyatro binasında, gece gündüz Rusya tarafından bombalanan şehrinde kuşatma altında maruz kalan sivillere ilaç, yiyecek ve su dağıtıldığı bir merkeze dönüştürüldü. Ayrıca insani koridorlar aracılığıyla tahliye edilmeyi bekleyen insanlar da tiyatro binasında toplanıyordu. 

Binanın sivil bir yapı olduğu, şehirdeki herhangi bir mevkiye nazaran çok daha açıkça anlaşılıyordu. Mariupol sakinleri binanın her iki tarafındaki avlulara Kiril harfleriyle dev boyutlarda, Rusça “çocuklar” anlamına gelen “Дети” kelimesini yazmışlardı. Yazı hem Rusya pilotları tarafından hem de uydu görüntülerinde açıkça görülecek boyutlardaydı.

YÜZLERCE KİŞİ ÖLDÜ

Ancak alınan tüm önlemlere rağmen, 16 Mart 2022’te sabah saatlerinde Rusya tiyatro binasına hava bombası attı. Atılan bomba büyük bir patlamaya sebep oldu. Patlamada binanın çatısı ve iki ana duvarının önemli bir kısmı çöktü. Saldırı sırasında tiyatro binasının içinde ve çevresinde yüzlerce sivil bulunuyordu.

Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre 600'e yakın insan bu bombalama sonucunda hayatını kaybetti. 

Mariupol’ü işgal altına aldıktan sonra Rusya, işlenen savaş suçlarını gizlemek amacıyla kentteki birçok binayı yıkarak yerle bir ettiği gibi tiyatro binasını da yıktı.

Uluslararası Af Örgütü’nün yaptığı kapsamlı araştırmanın sonuçlarına göre, Rusya ordusu, Mart ayında Mariupol’de tiyatro binasını hedef alan saldırıda savaş suçu işledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.