SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya: Rusya Hin-Pasifik'te tehdit oluşturuyor

Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy görüşmesinin ardından yayımlanan ortak bildiride, Rusya'nın Hin-Pasifik bölgesinde tehdit oluşturduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2023 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2023 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya: Rusya Hin-Pasifik'te tehdit oluşturuyor

Japonya Başbakanı Fumio Kişida dün Ukrayna ziyareti esnasında Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüştü. Rus saldırılarının gündemde olduğu görüşmede, Başbakan Kişida Japonya'nın desteğine dikkat çekti. Görüşmenin ardından Japonya ve Ukrayna ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, Rus saldırganlığının yalnızca Avrupa-Atlantik bölgesinde değil Hint-Pasifk bölgesinde de tehdit oluşturduğunun altı çizildi.

HİNT-PASİFİK'TE RUS TEHDİDİ

İki ülke arasında imzalanan ortak bildiride şunlara yer verildi:

"Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı, hukukun üstünlüğüne dayalı uluslararası düzenin temelini sarsmakta ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nde yer alan temel ilkelerin ağır bir ihlalini teşkil etmektedir, özellikle egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerini ihlal etmekte ve sadece Avrupa-Atlantik bölgesinde değil, Hint-Pasifik bölgesi ve ötesinde de güvenlik, barış ve istikrara doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır.

Japonya, Ukrayna'nın adil ve kalıcı bir barışın tesis edilmesine yönelik çabalarını takdir etmiş ve Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Barış Formülünü uygulama çabalarını desteklediğini ifade etmiştir.

Liderler, 77 yıllık nükleer silah kullanmama rekorunun Rusya tarafından kırılmaması gerektiğini vurgulamışlardır.

Liderler, Doğu ve Güney Çin Denizlerindeki durumla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi ve mevcut durumun güç veya zorlama yoluyla değiştirilmesine yönelik her türlü tek taraflı girişime şiddetle karşı çıkmışlardır. Liderler ayrıca uluslararası toplumda güvenlik ve refahın vazgeçilmez bir unsuru olarak Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın önemini vurgulamışlardır." 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.