SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Leniye Umerova'dan yeni mektup: Beni değerlerimden, ilkelerimden mahrum edemezler!

İşgalci Rusya tarafından aylardır düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova, Rus esaretinde mektup kaleme aldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 19:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Leniye Umerova'dan yeni mektup: Beni değerlerimden, ilkelerimden mahrum edemezler!

İşgalci Rusya tarafından aylardır düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova, hapishanede mektup kaleme aldı. Önceki iki mektup sansür nedeniyle silinmişti. Düzmece bahanelerle suçlanan Kırım Tatarı Leniye Umerova, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Leniye Umerova’nın kardeşi Aziz Umerov sosyal medya hesabından mektuba ilişkin açıklama yaptı. Aziz Umerov, kız kardeşinden gelen mektubun 23 Ocak'ta yazıldığını kaydetti. Umerova, “Arkadaşlar, Lefortovo hapishanesinden selamlar! Desteğiniz için teşekkürler! Ayrıca benim için değerli olan şeyi onurlandırdığınız ve paylaştığınız için teşekkür ederim. Canım ve toprağım! Birinden vazgeçip diğerinden vazgeçmek olmaz" dedi.

Umerova, kendisini hapte koyabileceklerini ancak onun değer ve ilkelerini elinden alamayacaklarını vurguladı. Umerova, “Özgürlüğümü elimden alabilirler, beni kafese koyabilirler, hayatımı alt üst edebilirler ama beni değerlerimden, ilkelerimden mahrum edemezler! Şimdi hepimiz için zor bir zaman Ukraynalılar! Zorlukların üstesinden gururla gelelim ve bizim için değerli olan her şeyi geri alalım!” dedi.

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR

Kırım İnsan Hakları Grubu'nun açıklamasına göre Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı olarak alıkoydu.

Genç kadın, 16 Mart 2023'e kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırını geçme kurallarını ihlal etmekten" (Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu'nun 18. Maddesinin 1. Fıkrası) suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı. Ancak Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısının önünde bekleyen 4 erkek, kafasına poşet geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran Umerova'ya “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı çıkardı. Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, genç kadın hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, genç kız hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı. İşgalci mahkeme, o tarihten sonra Umerova'nın tutukluluk süresini uzatmaya devam ediyor. Mayıs ayında FSB’nin Leniye Umerova'yı Moskova’daki Lefortovo tutukevine sevk ettiği ve ona “casusluk” suçlaması yönelttiği öğrenildi.

ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Daha önce, Kırım İnsan Hakları Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'da yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrıda bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.