SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv'de Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nde bayrak törenleri yapılacak

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kapsamında Kırım Tatar bayrağını göndere çekme törenleri düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 22:02
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2023 23:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv'de Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nde bayrak törenleri yapılacak

Ukrayna'nın başkenti Kıyıv'de, 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kapsamında Kırım Tatar bayrağını göndere çekme törenleri tertip edilecek. Kırım Tatar Milli Meclisi, başkent Kıyiv'de Kırım Tatar bayrağının göndere çekilme törenleri için çağrı yaptı.

KTMM, Kıyiv Belediyesi ve Kıyiv Valiliği binalarında törenlerin sabah saat 10.00'da başlayacağını duyurdu. Kırım Tatar Milli Meclisi, devamında saat 10.30'da Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) ofisinde bir etkinlik gerçekleşeceğini aktardı.

Ayrıca, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı binasında Kırım Tatar bayrağı göndere çekilecek. Bakanlık, binasında saat 11.00'de gerçekleşecek etkinliğin ardından saat 12.00'de Vernadskıy Tavriya Milli Üniversitesinde devam edilecek. 

Etkinlik kapsamında 17.00 ile 20.00 saatleri arasında KTMM, Kırım Varlık Fonu ve Kırım Müftülüğü tarafından Taras Şevçenko Parkı’nda düzenlenecek hayır etkinliğinin ardından katılımcılara Kırım Tatar mutfağından ikramlar, çocuklara küçük Kırım Tatar bayrakları dağıtılacak. Etkinliğin ardından Kırım Tatar sanatçıların katılımıyla kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirilecek.

KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİNDEN ÇAĞRI

Kırım Tatar Milli Meclisi davete ilişkin açıklamada, "Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Milli bayrağını göndere çekme törenlerinin organizatörleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri hizmetkarlarını, Ukrayna halkının milletvekillerini, yerel özyönetim organlarının milletvekillerini ve tüm vatandaşları Kırım Tatar Bayrak Günü'ne adanmış etkinliklere katılmaya davet ediyor" açıklamasını yaptı.

26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.

Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.