SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov, 22 Ocak Ukrayna Birlik Günü'nü kutladı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, bugün yıl dönümü olan Ukrayna Birlik Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Çubarov, Ukrayna halkının birlik gününü tebrik etti.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2024 19:44
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 20:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov, 22 Ocak Ukrayna Birlik Günü'nü kutladı

Bugün, Ukrayna'nın birçok kentinde halk tarafından Ukrayna Birlik Günü kutlanıyor. Ukrayna Birlik Günü, 1918’de kurulan Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlı topraklarda kurulan Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arasında aynı yılın aralık ayında Fastiv şehrinde imzalanan ve Zluka (birleşme) olarak adlandırılan birlik anlaşmasının, 22 Ocak 1919’da Kıyiv Sofiyivska Meydanı'nda beyan edilmesi anısına kutlanıyor.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV, UKRAYNA'NIN MİLLİ BAYRAMINI KUTLADI

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 22 Ocak Ukrayna Birlik Günü kapsamında bir mesaj kaleme aldı.  KTMM Başkanı Çubarov, Ukrayna halkının Birlik Günü'nü tebrik ettiği mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna Birlik Günü, toplumun her yıl 22 Ocak 1919'da Kıyiv'deki Sofiyivska Meydanı'nda gerçekleşen Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Birleşme Yasası'nı andığı Ukrayna'nın milli bayramıdır. Aynı zamanda, 22 Ocak 1918'de, Ukrayna Merkez Radası, Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin tam bağımsızlığını ilan etmişti.

105 yıl öncesinin önemli olaylarını yansıtan Ukrayna Birlik Günü, aynı zamanda gelecekte Ukrayna devletinin, Kırım Tatar halkının kendi tarihi topraklarında -Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olan Kırım'da- devredilemez kendi kaderini tayin hakkının tam olarak güvence altına alınması gerektiğine de hitap ediyor. Ukrayna Birlik Günü kutlu olsun!"

UKRAYNA BİRLİK GÜNÜ

Ukrayna Birlik Günü (Den Sobornosti); 1918’de kurulan Ukrayna Halk Cumhuriyeti (UNR) ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlı topraklarda kurulan Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti (ZUNR) arasında aynı yılın aralık ayında Fastov şehrinde imzalanan ve “Zluka” (birleşme) olarak adlandırılan birlik anlaşmasının, 22 Ocak 1919’da Kıyiv Sofiyivska Meydanı'nda beyan edilmesi anısına kutlanıyor.

Kıyiv'den Lviv'e milyonlarca Ukraynalının Birlik Günü'nü kutlamak için el ele verdiği Zluka Yasası'nın ilanının 71. yıl dönümü dolayısıyla 21 Ocak 1990'da vatansever güçler tarafından düzenlenen "yaşayan zincir" Ukrayna halkının birlik ve iradesinin özgürlüğü için bir tezahür oldu. 

O zamandan beri Ukrayna'da defalarca Ukrayna halkının birliğini simgeleyen "canlı zincirler" oluşturuldu ve Birlik Günü her yıl eyalet düzeyinde kutlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.