SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya, Ukrayna'dan ihraç edilecek olan tahılın miktarını iki katına çıkaracak

Romanya, Ukrayna tahılı için ihracat kapasitesini ayda iki milyon tondan dört milyon tona çıkaracak.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2023 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2023 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya, Ukrayna'dan ihraç edilecek olan tahılın miktarını iki katına çıkaracak

Romanya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sorin Grindeanu, bugün ABD, Avrupa Birliği, Moldova, Ukrayna ve Romanya'dan temsilcilerle birlikte yaptığı görüşmelerin ardından Ukrayna tahılının ihracatı için alternatif ulaşım yollarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İşgalci Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinden bu yana Reni ve İsmail limanlarına saldırılarını artırdı. Bakan Grindeanu, bu durum üzerine Ukrayna tahıl ihracatının hızlandırılması konusunda anlaştıklarını belirtti.

SULİNA KANALI'NIN KAPASİTESİNİ UYGUN HALE GETİRMEK ÖNEMLİ

Romanya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sorin Grindeanu, ulaşım açısından Tuna Nehri üzerindeki Sulina Kanalı'nın bu sevkiyat için uygun tek su yolu olduğunu açıkladı. Grindeanu, bu rotanın kapasitesinin taşıma için uygun hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Grindeanu, "Ukrayna'dan Romanya'ya tahılın geçiş kapasitesini alacağımız tedbirlerle artırmamızı sağlayacak son derece güzel ve verimli bir toplantı oldu. Bu şekilde, şu anki iki milyon tondan ayda yaklaşık dört milyon tonluk bir hedefe ulaşabiliriz” dedi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.