SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Ukrayna'da 626 kimyasal saldırı gerçekleştirdi

Ukrayna, Rus işgal güçlerinin cephede kimyasal silah kullandığını kanıtlayan 626 vakanın belgelendiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Ukrayna'da 626 kimyasal saldırı gerçekleştirdi

İşgalci Rusya, Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'ni ihlâl ederek Ukrayna birliklerine karşı kimyasal silah kullanıyor. Ukrayna, Rus ordusunun zehirli kimyasallarla donatılmış mühimmat kullandığını gösteren 626 vakayı belgelediğini Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına (AGİT) bildirdi.

"RUS ORDUSU YAYGIN OLARAK YASAKLANMIŞ SİLAHLAR KULLANIYOR"

Avusturya’nın başkenti Viyana’da dün düzenlenen AGİT Güvenlik İşbirliği Forumu'nda konuşan Ukrayna’nın Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Temsilcisi Yardımcısı Nataliya Kostenko, “Ukrayna ordusunun direncini bastırmak amacıyla, Rus ordusu yaygın olarak yasaklanmış silahlar kullanıyor. Rus birlikleri, Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'ni ihlâl ederek, insansız hava araçlarından atılan tahriş edici maddelerle donatılmış gaz bombaları ve el yapımı patlayıcılar kullanıyor." ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Kostenko, işgalcilerin kimyasal olarak tehlikeli maddeler kullanarak topçu bombardımanı gerçekleştirdiğini aktararak bunun Rus ordusunun savaş kurallarını bir başka ağır ihlali olduğuna dikkat çekti.

Ukrayna temsilcisi, “Ukrayna Savunma Kuvvetleri, halihazırda Rusya'nın zehirli kimyasallar içeren mühimmat kullandığına ilişkin 626 vakayı belgeledi; bunların 81'i Aralık ayında gerçekleşti. Bu tür silahların kullanım sıklığı artıyor, her gün yaklaşık 10 vaka kaydediliyor.” dedi.

RUS BİRLİĞİ UKRAYNA’YA KARŞI KİMYASAL SİLAH KULLANDIKLARINI TEYİT ETTİ

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), 23 Aralık 2023’te Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin yayımladığı raporda, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’ya saldırmak için insansız hava araçlarından atılan K-51 gaz bombalarını kullandığı aktardı. Böylece raporda, Rus ordusunun Rusya’nın da taraf olduğu Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni ihlâl ettiğine dikkat çekildi.

Ukrayna ise insansız hava araçlarıyla atılan K-51 kimyasal gaz bombalarının kullanımını gösteren bir fotoğraf yayımladı. Bu el bombaları, genel olarak göz yaşartıcı gaz olarak bilinen CS gazı içeriyor. Riot Control Agent (RCA) olarak sınıflandırılan gaz, isyanların kontrol edilmesinde kullanılıyor. RCA’ların savaşta kullanılması, Rusya’nın 1997’den beri parçası olduğu uluslararası bir anlaşma olan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamında yasaklanmıştır.

Rusya Karadeniz Filosu, 810. Deniz Piyade Tugayı ise sosyal medya sayfasında yaptığı paylaşımda insansız hava araçlarından K-51 kimyasal gaz bombalarını nasıl bırakıldığı göstererek gerçekleştirdiği uluslararası hukuk ihlalini ayrıntılı bir şekilde anlatmış oldu.

İşgalciler, bu olayın amacının Ukrayna kuvvetlerini mevzilerinden uzaklaştırmak ve onları çeşitli silahlardan gelecek saldırılara karşı savunmasız hale getirmek olduğunu vurguladı. Yazılı gönderiye ek olarak 810’uncu Deniz Piyade Tugayı, Krınkı’deki (Herson bölgesi) Ukrayna mevzisine bir K-51 bombasının atıldığını gösteren görüntüler de paylaşıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.