SON DAKİKA
Hava Durumu

Savaş suçlusu Putin Rusyası'nın infaz kayıtları!

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporuna göre Aralık 2023'ten bu yana cephede esir alınan en az 15 Ukraynalı asker infaz edildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 11:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Savaş suçlusu Putin Rusyası'nın infaz kayıtları!

Rusya'nın yayılmacı emelleri sonucu Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırılar ve işgal girişimi tüm şiddetiyle devam ederken, Rusya savaş hukukuna riayet etmemeyi sürdürüyor. Rusya, 24 Şubat 2022'den bu yana devam eden savaşta esir aldığı Ukraynalı askeri infaz ediyor.

HRW: 15 UKRAYNALI ASKER İNFAZ EDİLDİ

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Aralık 2023'ten bu yana Rus birlikleri tarafından esir alınan 15 Ukraynalı askerin infaz edildiğini açıkladı. 2 Mayıs 2024 tarihli HRW raporunda, "İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2 Aralık, 27 Aralık ve 25 Şubat 2024'te sosyal medyada yayınlanan drone görüntülerini doğrulayıp analiz ederek en az 12 Ukraynalı askerin görünürde yargısız infazına ilişkin üç örneği araştırdı. Bu vakalarda askerler, açık bir teslim olma niyeti gösterdiler ve artık düşmanlıklarda yer almadıkları için savaş dışı kabul edildiler ve uluslararası insancıl hukuk veya savaş yasaları uyarınca hedef alınamazlardı" ifadelerine yer verildi. 

HRW ekibi, Ukrayna cephesindeki dron görüntülerini ve sosyal medyaya aktarılan video kayıtlarını inceleyerek tuttuğu raporda, savaş suçu işleyen Rusya'nın Ukraynalı askerleri tek kurşunla kafasına ateş ederek öldürdüğünü kaydetti.

BM UKRAYNA İNSAN HAKLARI İZLEME MİSYONUNA GÖRE 32 UKRAYNALI ASKER İNFAZ EDİLDİ

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu, Ukrayna'daki insan hakları durumuna dair yayımladığı 26 Mart 2023 tarihli raporda, Rus askerlerin 1 Aralık 2023 ile 29 Şubat 2024 tarihleri arasında en az 32 Ukraynalı savaş esirini infaz ettiğini aktardı. 

RUSYA, ULUSLARARASI İNSANİ HUKUKU İHLAL EDİYOR

Bilindiği üzere Rus işgal güçlerinin, esir aldığı silahsız Ukraynalı askeri infaz ettiğini gösteren bir dizi video sosyal medyada yayımlanmıştı. Söz konusu görüntüler Rusya'nın savaş esirlerine yönelik muamelesine ilişkin uluslararası insani hukuku ağır bir şekilde ihlal ettiğini teyit ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.