SON DAKİKA
Hava Durumu

TEPAV'da Rus saldırıları altındaki Ukrayna konuşuldu

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfında, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukraynalı dış politika uzmanları ve Ankara Politikalar Merkezi uzmanlarının bulunduğu toplantıda, Rusya'nın başlattığı savaş şartlarında Ukrayna'nın durumu ve dış politikadaki hamleleri ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2023 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2023 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TEPAV'da Rus saldırıları altındaki Ukrayna konuşuldu

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Ankara Politikalar Merkezi (APM) ev sahipliğinde, 13 Mart 2023 tarihinde Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna dış politika uzmanları ve APM uzmanlarının katılımıyla toplantı gerçekleştirildi. 

Toplantıda; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan, "Ukranian Prism" Başkanı Gennadiy Maksak, Ukraynalı eski diplomat, dış politika uzmanı Doç. Dr. Yevgeniya Gaber, Ukraynalı analist Anastasiya Gerasımçuk, Ukraynalı araştırmacı Irina Kosse, Ukraynalı araştırmacı Olga Çızova, Dr. Anna Şelest ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Ankara Politikalar Merkezinden (APM) uzmanlar katıldı.

Toplantıda, açılış konuşmasını APM Başkanı, Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan yaptı. Emekli Büyükelçi Ceylan'ın moderatörlüğünde süren toplantıda, ilk konuşmayı "Ukranian Prism" Başkanı Gennadiy Maksak gerçekleştirdi. Maksak, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'nın bugünkü durumu ve dış politikası hususunda gerçekleştirdiği konuşmasında, güncel sorunlara ışık tuttu. Maksak, konuşmasında uluslararası ilişkilerde Ukrayna’nın güvenlik politikalarına değindi.

UKRAYNA'DA ENERJİ GÜVENLİĞİ TARTIŞILDI

Toplantıda Ukraynalı heyetin ilk konuşmasını Irina Kosse gerçekleştirdi. Kosse, Ukrayna’nın önde gelen düşünce kuruluşu Ekonomik Araştırma Enstitüsünde (IER) uzun yıllardır görev yapması bakımından güvenlik ve ekonomi politik konular hakkında değerlendirme yaptı. Konuşmasında, Ukrayna'nın güvenlik meselesine değinirken; enerji yolları ve enerji politikaları hususunda da açıklamalarda bulundu. Kosse, enerji güvenliği ve uluslararası ticaret kapsamında yaptığı değerlendirmelerle Ukrayna’nın Avrupa entegrasyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

KARADENİZ'DE DENGELER DEĞİŞTİ

Ukraynalı analist Anastasiya Gerasımçuk, Ukrayna’nın güvenlik politikaları hakkında konuşurken, Karadeniz'de değişen dengelere dikkat çekti. Karadeniz’de Rusya’nın işgalinin ardından doğan tehlikelerin, Türkiye için arz ettiği tehlikelerden bahsetti. Gerasımçuk, Karadeniz ve bölge jeopolitiğinde güvenlik politikalarına değindi. Öte yandan, Rusya'nın propaganda araçlarını kullanması hususunun altını çizdi.

TÜRKİYE'YE DESTEKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİLDİ

Ukraynalı eski diplomat, güvenlik ve dış siyaset uzmanı Doç. Dr. Yevgeniya Gaber, Ukrayna'nın dış politikası ve uluslararası ilişkilerdeki yeri hakkında açıklamalarda bulundu. Gaber konuşmasında, özellikle Ukrayna, Rusya ve Türkiye'nin dış politikalarına odaklanarak, Avrupa ve Karadeniz bölgesel güvenliği hakkında değerlendirme yaptı.

Ukrayna'nın stratejik müttefikleri üzerine gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye'nin kararlı desteğine dikkat çekti.

Konuşmacıların değerlendirmelerinin ardından soru cevap kısmına geçildi. Bu kısımda, Ukrayna’nın silah ve mühimmat bakımından nelere ihtiyacı olduğu tartışılırken; Rus işgali altındaki Kırım’daki son durum ve Ukrayna ordusunun Kırım'ı işgalden kurtarmasına yönelik adımları ele alındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.