SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Türkiye ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasını onayladı

Ukrayna Bakanlar Kurulu, 7 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla, 3 Şubat 2022'de Ukrayna ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin yasa tasarısını onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Bakanlar Kurulu, Türkiye ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasını onayladı

Ukrayna Bakanlar Kurulu, 7 Mayıs tarihinde Ukrayna ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.

Ukrayna Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, anlaşma özellikle Türkiye'nin sanayi mallarının yaklaşık yüzde 93,4'üne ve tarım mallarının yüzde 7,6'sına yönelik ithalat vergilerinin kaldırılmasını öngörüyor. 3-7 yıllık geçiş süresinin bitiminden sonra ise Türkiye, sanayi mallarının yüzde 1,5'i, tarım mallarının ise yüzde 28,5'i için ithalat vergilerini kaldıracak.

Açıklamada “Ukrayna ise sanayi mallarının yaklaşık yüzde 56'sına ve tarım mallarının yüzde 11,5'ine yönelik ithalat vergilerini iptal edecek. Geçiş sürelerinin (sanayi mallarında 2-5 yıl, tarım mallarında 2-10 yıl) sona ermesinin ardından Ukrayna, sanayi mallarının yüzde 43,2'sine ve tarım mallarının yüzde 53,7'sine yönelik ithalat vergilerini kaldıracak.” ifadelerine yer verildi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YENİ FIRSATLAR AÇACAK

Ukrayna Ekonomi Bakanı Yuliya Svırıdenko, anlaşmanın imzalanması sonrasında yaptığı açıklamada "Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki serbest ticaret anlaşması, ülkelerimiz arasında gümrüksüz veya kısmen gümrüksüz ticaret için yeni fırsatlar açacak, özellikle lojistiği kolaylaştıracak. Çünkü bu Türkiye'nin çalışmalarının önemli bir koşulu. Savaş sırasında Ukrayna karşılıklı yatırımların çekilmesine de katkı sağlayacak. Yasa taslağının onaylanması ve Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ticaretin serbestleştirilmesi sürecinin tamamlanması konusunda milletvekillerinin desteğini umuyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Serbest Ticaret Anlaşması 3 Şubat 2022'de Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal ve dönemin Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından serbest ticaret anlaşması imzalanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.