SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da son 2 yılda 11 gazeteci öldü ve 35 gazeteci yaralandı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Ukrayna'da son 2 yılda Rus saldırıları nedeniyle 11 gazetecinin hayatını kaybettiğini ve 35 gazetecinin yaralandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2024 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2024 18:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da son 2 yılda 11 gazeteci öldü ve 35 gazeteci yaralandı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının başından bu yana Ukrayna’da Rus saldırıları nedeniyle 100’den fazla Ukraynalı ve yabancı gazetecinin zarar gördüğünü bildirdi. RSF’nin verilerine göre, 11 gazeteci görevlerini yerine getirirken çatışmalar sırasında yaşamını yitirdi.

100’DEN FAZLA GAZETECİ ZARAR GÖRDÜ

Binlerce Ukraynalı ve akredite yabancı gazeteci, işgalci Rus ordusunun hedefli saldırıları veya gelişigüzel bombardımanları nedeniyle ülke genelinde bozulan güvenlik ortamına rağmen Şubat 2022'den bu yana Ukrayna’daki savaş hakkında gerçekleri dünyayı anlatmaya devam ediyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), son 2 yılda Ukrayna’da 100’den fazla gazetecinin zarar gördüğünü aktardı. 11 gazetecinin görevlerini yerine getirirken hayatını kaybettiğini belirtilirken; bazıların ofislerine yapılan bombardımanların kurbanı olduğunu, bazıların ise çatışmalarda yaralandığını veya ortadan kaybolduğu ifade edildi. Ayrıca, Rusya'nın işgal altına aldığı Ukrayna topraklarında faaliyet gösteren yerel bağımsız medyaların susturulduğunu ve çalışmaların yasaklandığını kaydedildi.

11 GAZETECİ ÖLDÜ, 35 GAZETECİ YARALANDI

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün verilerine göre, Ukrayna’da Rus saldırılarında mesleki görevlerini yerine getirirken 2022 yılında 9 gazeteci, 2023 yılında ise 2 gazeteci hayatını kaybetti; 35 gazeteci cephede çalışırken veya füze saldırılarında yaralandı. İki Ukraynalı gazeteci Rusya’da kayboldu ve en az 12 gazeteci alıkonuldu.

233 UKRAYNA MEDYA KURULUŞU KAPANDI

Bununla birlikte örgütün verilerine göre, 24 Şubat 2022’den bu yana, Rus işgali, reklam pazarının çöküşü, personel eksikliği (ülkeden ayrılma veya seferberlik nedeniyle), bombalama sonucu ekipmanların tahrip olması gibi nedenlerden ötürü 233 Ukrayna medya kuruluşu kapanmak zorunda kaldı.

18 SAVAŞ SUÇU ŞİKAYETİNDE BULUNULDU

Son iki yılda Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün, Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICC) ve Ukrayna Başsavcılığına eş zamanlı olarak sekiz savaş suçu şikayetiyle  başvurdu. Ayrıca Fransa mahkemelerinde 2 dava açıldı. Söz konusu başvurular çerçevesinde 100’den fazla gazeteciye yönelik 50'den fazla saldırı belgeledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.