SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rusya bir terör devleti olarak kabul edilmeli

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası topluma Zaporijjya Nükleer Santralindeki eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı acil önlemler uygulama çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2023 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2023 13:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rusya bir terör devleti olarak kabul edilmeli

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, G7 ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası topluma, Rus işgali altındaki Zaporijjya Nükleer Santralindeki eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı harekete geçme çağrısında bulundu. Bakanlık, uluslararası toplumu Rusya’nın nükleer endüstrisine ve askeri-sanayi kompleksine karşı güçlendirilmiş yaptırımlar uygulamaya davet etti.

İşgalci Rusya, Zaporijjya Nükleer Santraline mayın döşeyerek ve askeri teçhizat yerleştirerek nükleer felakete davet çıkarıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün Rusya’nın Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Ukrayna’daki Zaporijjya Nükleer Santralinde radyasyon salınımına yol açabilecek bir terör saldırısı düzenlemeye hazırlandığını bildirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün yayınladığı video açıklamada, “İstihbaratımız, Rusya'nın Zaporijjya Nükleer Santralinde, radyasyon salınımına yol açabilecek bir terör eylemi senaryosu incelediğine dair bilgi aldı. Onlar bunun için her şeyi hazırladı." ifadelerini kullandı.

ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİNDEKİ FELAKET TÜM DÜNYAYI ETKİLER

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dün yayımladığı açıklamada, “Zaporijjya Nükleer Santralinin Rusya tarafından mayınlanması ve askerileştirilmesi, Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde bir nükleer felaketin yaşanması için doğrudan tehdit oluşturuyor. Ukrayna istihbarat teşkilatlarına göre Rusya, geçici olarak işgal edilen Zaporijjya Nükleer Santralinde bir terör eylemi gerçekleştirme senaryosu düşünüyor. Bu tür terör saldırısının küresel sonuçları olur.” denildi.

“RUSYA TERÖR DEVLET OLARAK KABUL EDİLSİN!”

Rusya’nın, IAEA'nın yedi temel nükleer emniyet ve güvenlik ilkesi de dahil olmak üzere, uluslararası hukuku ve nükleer güvenlik normlarını ve standartlarını alenen ihlal ettiğini hatırlatan bakanlık, “Rusya'yı bir terör devleti olarak tanıma ve işlediği tüm suçlar ile yasa dışı eylemler için siyasi, ekonomik ve yasal sonuçların kaçınılmazlığını sağlama gereği konusunda ısrar ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle dünyanın nükleer güvenliğinin karşı karşıya olduğu zorluk ve tehditlerin düzeyinin son derece yüksek olduğunu vurgulayan bakanlık, bir nükleer felaketi önlemek için uluslararası çabaların sağlamlaştırılması ve güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Açıklamada, “G7 ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası toplumu, Zaporijjya Nükleer Santralindeki bir nükleer felaketi önlemek için, Rus nükleer endüstrisine ve Rusya'nın askeri-sanayi kompleksine karşı güçlendirilmiş kısıtlayıcı önlemlerin getirilmesi de dahil olmak üzere acil önlemler almaya çağırıyoruz.” ifadeleri yer aldı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.