SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı sporcu, İranlı sporcuyu protesto etti!

Ukraynalı halterci İvan Çuprinko, Bench Press Dünya Şampiyonasında İranlı sporcu ile tokalaşmadı.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2023 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı sporcu, İranlı sporcuyu protesto etti!

Bir yılan fazla  süredir Ukrayna'ya yönelik aralıksız saldırı düzenleyen Rusya'ya İran yapımı Şahid hava araçları sağlayan İran'a tepkiler dünyanın her alanında sürüyor. Ukraynalı halterci İvan Çuprinko, Güney Afrika'da düzenlenen Bench Press Dünya Şampiyonası ödül töreninde İranlı sporcu ile tokalaşmadı.

UKRAYNALI SPORCU, İRANLI SPROCUNUN ELİNİ SIKMAYI REDDETTİ

Ukrayna Milli Halter Federasyonu, Çuprinko’nun 74 kg sıklet klasmanında 300,5 kg ağırlık derecesiyle dünya şampiyonu olduğunu ve dünya rekoru kırdığını duyurdu. İvan Çuprinko’nun ödül töreni görüntülerinde ikinci sırada bulunan Güney Afrikalı halterci ile el sıkıştığı görülürken, üçüncü sırayı alan İranlı sporcunun elini sıkmayı reddettiği görüldü. Ukraynalı haltercinin İranlı sporcuyu protesto etmesinin arkasında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişiminde İran'ın Rusya'ya verdiği desteği yatıyor. İran savaş boyunca, Ukrayna’ya saldıran işgalci Rusya’ya füze ve daha fazla kamikaze insansız hava aracı tedarik etti. İran'ın Rusya'ya yönelik desteği sadece askeri alanda değil, siber teknoloji alanında da savaş boyunca sürdürüldü.

UKRAYNA'DAN İRAN'A YAPTIRIM

Ukrayna, İran Dışişleri Bakanlığının skandal ifadelerinin ardından İran’a karşı yaptırım uygulamak için harekete geçti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 29 Mayıs 2023 tarihinde Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada’ya, İran’a 50 yıl süreyle yaptırım uygulanmasına ilişkin bir karar tasarısı sundu.

"RUS TERÖRİZMİNE ORTAK OLMAKTAKİ ÇIKARINIZ NEDİR?"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 25 Mayıs 2023 tarihinde yayımladığı videoda, İran yönetimine çağrı yapmış ve Rusya’ya SİHA sağlamaktan vazgeçmesini istemişti. Zelenskıy bu konuda şunları ifade etmişti:

"Basit soru şu: Rus terörizmine ortak olmaktaki çıkarınız nedir? İran bu tür cinayetlerden ne kazanıyor? Silahı tutan Rus ama silah sizin. Her gece Ukrayna'yı terörize eden Şahid hava araçları İran halkının tarihin karanlık tarafına daha fazla kayacağı anlamına geliyor?"

İRAN, SUÇUNU KABUL ETMEMEKTE ISRARCI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 27 Mayıs 2023 tarihinde konuya ilişkin bir demeç vererek, "Ukrayna Cumhurbaşkanının İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı kuruntulu iddialarını tekrarlaması, Batılı ülkelerden mümkün olduğu kadar çok silah ve mali yardım çekmeyi amaçlayan İran karşıtı propaganda ve medya savaşıyla uyumludur" dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.