SON DAKİKA
Hava Durumu

Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki tüm reaktörler soğuk kapatma durumuna getirildi!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki (ZNPP) altı reaktörün tamamının Ekim 2022'den bu yana ilk kez soğuk kapatma durumuna getirildiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2024 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2024 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki tüm reaktörler soğuk kapatma durumuna getirildi!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı 13 Nisan'da Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki (ZNPP) altı reaktörün tamamının Ekim 2022'den bu yana ilk kez soğuk kapatma durumuna getirildiğini bildirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, 12 Nisan sabahı erken saatlerde başlayan soğuk kapatmayı memnuniyetle karşıladığını ve soğuk kapatmanın tesisin genel güvenliğini artırdığını söyledi.

"ŞÜPHESİZ Kİ BU BÜYÜK NÜKLEER TESİSTEKİ NÜKLEER GÜVENLİK HÂLÂ ÇOK İSTİKRARSIZ"

Soğuk kapatma durumu nükleer bir olayı önlemeye yardımcı olsa bile Grossi, soğuk kapatmanın fabrikadaki durumun son zamanlarda keskin bir şekilde kötüleşmesi şeklindeki temel soruna çözüm getirmediğini belirtti.

Grossi "Şüphesiz ki, bu büyük nükleer tesisteki nükleer güvenlik  hâlâ çok istikrarsız" dedi.

Soğuk kapatma, nükleer bir kaza durumunda nükleer yakıtın soğutulmasının tehlikeye girmesinden önce daha fazla zaman kazandıran ekstra bir güvenlik tamponu oluşturuyor.

ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ'NDEKİ GÜVENLİK TEHDİDİ ARTTI!

Rus kuşatması altında kalan ve Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali olan Zaporijjya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırı, tepki çekmeye devam ediyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Rusya'nın saldırgan politikasına yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Grossi, Rusya'nın 8 Nisan 2024 tarihli saldırısının ardından Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki güvenlik tehdidinin arttığını ifade etmişti.

SANTRAL, MART 2022'DEN BERİ RUS İŞGALİ ALTINDA

Rus işgal güçleri, 4 Mart 2022 tarihinde tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Rusya, santrale asker ve askerî teçhizat yerleştirerek nükleer santrali kalkan olarak kullanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.