SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Rusya Karadeniz Filosu, yavaş yavaş Kırım'dan çekiliyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun Ukrayna'nın başarılı operasyonları sayesinde Kırım'dan yavaş yavaş çekildiğine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 23:17
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 23:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Rusya Karadeniz Filosu, yavaş yavaş Kırım'dan çekiliyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy, Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde çevrim içi konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, işgalci Rusya'nın baskılarına yaklaşık 10 yıldır maruz kalan Kırım Tatar halkının sorunlarının sadece yarımadanın işgalden kurtarılması ile çözüleceğini ifade etti. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi'nde konuşan Zelenskıy, Ukrayna'nın savaşın başından bu yana ortaya koyduğu kazanımların önemine dikkat çekti. 

"RUS FİLOSU ARTIK KARADENİZ'İN BATISINDA FAALİYET GÖSTEREMİYOR VE YAVAŞ YAVAŞ KIRIM'DAN ÇEKİLİYOR"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Çekya'daki Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi konuşmasından satır başları şöyle:

"Samimi olacağım. Dünyadaki pek çok kişi Kırım konusunda, topraklarımızın tamamen işgalden arındırılmasının güya ulaşılamaz olduğunu düşünüyordu. Rusya'nın Karadeniz'deki kontrolü ve işgalci filosunun varlığı, Rusya'nın Karadeniz'deki hakimiyetinin aşılamaz olduğu yanılsamasını yarattı. Buna ek olarak, Kırım'a kasıtlı olarak yüz binlerce Rus vatandaşının yerleşmesi ve işgalcilerin her türlü özgürlük ve direnişe karşı yoğun baskı yapması, Kırım'ın 'boyun eğdiği' izlenimini yaratmıştı.

Artık illüzyonlar ortadan kalkıyor. Başarılarımızı hatırlatmama izin verin. Birincisi, Rus askeri filosu (donanması) artık Karadeniz'in Batı kesiminde faaliyet gösteremiyor ve yavaş yavaş Kırım'dan çekiliyor. Bu tarihi bir başarıdır. Son zamanlarda, Rus liderliği, Karadeniz Filosu için işgal altındaki Gürcistan'ın topraklarında (Abhazya), güneydoğu bölgesinde, Ukrayna füzelerinden mümkün olduğunca uzakta yeni bir üs kurulduğunu veya (donanmadan) geriye kalanların birleştiğini duyurmak zorunda kaldı. Ama onlara, nerede olurlarsa olsunlar ulaşacağız.

İkincisi, Kırım'da ve Karadeniz ile Azak kıyılarının işgal altındaki kısımlarında Rus teröristler için artık güvenli üsler veya tamamen güvenilir lojistik rotalar yok. Şu an itibariyle Kırım ve çevresinde henüz tam ateş kontrolü sağlayamadık. Ama bunu da yapacağız, an meselesi...

Üçüncüsü, Rusya'nın hâlâ bu toprakları işgali altında tutmasına rağmen Kırım'da Ukrayna yanlılarının giderek daha açık hale geldiğini görüyoruz. Ukrayna'nın işgal altındaki tüm bölgelerinde olduğu gibi Kırım'da da halk, Rusya'nın gideceğini anlıyor ve Ukrayna'yı bekliyor. Rusya'nın zayıflığı, işgal altındaki halkın korkusunun önüne geçiyor ve Kırım'da pek çok müttefikimizin olduğunu açıkça görüyoruz."

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak geçen sene Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde yapılan Uluslararası Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Zirveye yaklaşık 70 yabancı heyet katılım gösteriyor. Kırım'ın Rus işgali, bunun sonucunda ortaya çıkan insan hakları ihlalleri ve baskıların ele alındığı zirvede, Karadeniz bölgesinin güvenliği ve buna bağlı olarak küresel gıda güvenliği konusundaki meydan okumalar gündeme getirildi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.