SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihi gerçekler ışığında Fransa, Ukrayna ve Türkiye

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2024 12:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 13:40

Fransa ile Moldova arasında bir savunma işbirliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşma, Fransa'nın Moldova'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne verdiği sarsılmaz desteği teyitettiği bir belge niteliğinde. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, savunma anlaşmasını imzalamak üzere Élysée Sarayı'nda FransaCumhurbaşkanı Macron tarafından kabul edildi.

Fransa, tarih boyunca Romanya, Moldova ve Odessa gibi bölgelerde önemli bir varlık sergilemiştir. Özellikle 1853-1856 Kırım Savaşı'nda Fransa, İngiltere ve Osmanlı ile birlikte Rusya'ya karşı mücadele etmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı, Kıbrıs'ı İngiltere'yebırakırken, Romanya'nın Köstence merkezli Dobruca bölgesi Fransa'ya verilmiştir.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI DENEYİMİ

Fransa, I. Dünya Savaşı sırasında da Moldova ve Odessa'da önemli bir rol oynamıştır. 1918'de Fransızlar, Kasım ayında İstanbul'a ve Aralık ayında Odessa'ya asker çıkarmıştır. OdessaHerson Hattında Alman kuvvetlerinin yerini alan Fransızlar, ancak 3 ay kadar Ukrayna’nın güneyinde kalabilmişlerdir.

Moldova ve Odessa hattında varlık gösteren Fransız gücü, özellikle güney Ukrayna'da kısasüreli bir maceraya sahne olmuştur. Nisan 1918'de Fransa’nın Ukrayna’daki kuvvetlerindebaşlayan askeri isyan, Fransız donanmasına bağlı Provence zırhlısında ortaya çıkmıştır. Mayıs1918 ise tüm Fransız gemilerinin Karadeniz'i terk etmesiyle sonuçlanmıştır.

Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard, geçtiğimiz gğn Ukrayna'ya asker gönderecekülkeler arasında bir koalisyon olasılığını araştırmak üzere NATO'daki tüm mevkidaşlarına bir mektup yazdı. Bu askerlerin yakın vadede görevi, ‘‘Ukrayna'da Ukrayna askerlerin eğitimineve mayın temizliğine yardımcı olacaklar‘‘ sözleri ile ifade edildi.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Fransa'nın Moldova ile imzaladığı savunma anlaşması, Fransız Genelkurmay BaşkanıBurkhard'ın Ukrayna'ya asker sevki çağrısının ardından Romanya'nın Moldova'ya zırhlıbirlikler sevkiyle ilişkilendirilmektedir. Fransa basını ise Ukrayna misyonunun Türkiye ilemüzakere edilmesini savunmaktadır.

2019'da Yunanistan’nın Dedeağaç şehrindeki Amerikan Üssü planını ilk kez Kırım Haber Ajansı'nda yazmıştık. Fransa'nın Moldova-Odessa hamlesi, Dedeağaç stratejisini daha da anlamlandırıyor. Üssün Türkiye'ye karşı tesis edildiği varsayımı bir yana, batılı ülkelerin Türkiye ve Ukrayna‘yı olası bir umumi savaş halinde muharebe alanı olarak gördüğüneişaret ediyor.

SÖZÜN ÖZÜ

Amerika'nın hafıza sorunlu bir başkan, Almanya'nın eski Sovyet dostu, İngiltere'nin ise birHintli tarafından yönetildiği dünyada Fransa Lideri Macron, durumdan vazife çıkartıyor. Fransa'nın Avrupa'daki savunma zaafını tek başına gideremeyeceği göz önüne alındığında, budurum Türkiye'ye Ukrayna milli mücadelesi ve barış dengesinin korunması adına büyük biryük ve sorumluluk getiriyor.

Fransa'nın Güneydoğu Avrupa'ya yönelik askeri güç sevki planlarına paralel olarak Almanya Silahlı Kuvvetleri de, Quadriga2024 adı altında 12 bin zırhlı birlik personelinin katıldığı birtatbikat ile Litvanya ve Polonya'ya asker sevk ediyor.

Fransa basınında Türkiye ile söz birliği yapmadan Fransa’nın Moldavya – Odessa eksenindeki askeri varlığının başarıya ulaşıp ulaşmayacağı analizleri dikkat çekiyor.

Alman generallerinin Rusya tarafından dinlenmesi sonucu Avrupa’da bir haftalık yaşananhızlı siyasi süreç, Rusya’nın hedefinin sadece Kırım ve Ukrayna değil tüm Avrupa ve insanlık olduğu hususunun artık anlaşıldığını gösteriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.