SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da Dünya Yerli Halklar Günü etkinliği

9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde İstanbul'da özel bir etkinlik düzenlenerek, Kırım Tatarlarının Kırım'ın yerli halkı olduğuna bir kez daha vurgu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2023 01:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2023 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da Dünya Yerli Halklar Günü etkinliği

İstanbul’da yaşayan Kırım Tatarları, 9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle özel bir etkinliğe imza attı. Etkinlikte Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar olmak üzere Ukrayna’nın yerli halkları hakkında bilgi verildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğunun desteğiyle Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezinde, 9 Ağustos 2023 tarihi akşamı düzenlenen etkinliğe; Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmila Nedilska, Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Gülnara Bekirova, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi Başkanı Nermin Ekim, TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan ve çok sayıda kişi katıldı. Etkinlik; Türkiye, Ukrayna ve Kırım milli marşlarının okunması ile başladı.

ROMAN NEDİLSKIY: KIRIM TATAR GENÇLERİ GELECEĞİMİZDİR 

Etkinlikte konuşan Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, “Ukrayna’da 3 yerli halk var. Hepsi de Kırım’dan. Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar... Kardeşlerimiz, Ukrayna'nın bağımsızlığı için Kırım Taburu dahil olmak üzere Ukrayna ordusunun farklı birliklerinde işgalcilere karşı mücadele ediyor. Bugün böyle bir etkinlik düzenlendiği için çok mutluyum. Etkinliği hazırlayanlara çok müteşekkirim. Özellikle İstanbul’da yaşayan genç Kırım Tatarlarına çünkü onlar bizim geleceğimiz. Genç Kırım Tatarları Ukrayna’da yaşayacaklar ve Ukrayna’yı yeniden inşa edecekler. Onlar geleceğimizdir" dedi.

KARATAY: İSTANBUL’DA İLK KEZ BÖYLE BİR ETKİNLİK DÜZENLENİYOR

Dünya Yerli Halklar Günü nedeniyle İstanbul’da ilk kez böyle bir etkinliğin düzenlendiğine dikkat çeken Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, “KTMM ile Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğunun böyle bir etkinliği düzenlemeleri çok güzel bir hareket. Ukrayna’nın, Kırım Tatarlarını yerli halk olarak tanıması çok önemli bir adım. Ve yerli halka saygı göstererek böyle bir etkinlik düzenlediği için Ukrayna Başkonsolosluğuna teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BEKİROVA: KIRIM TATARLARININ MÜCADELESİ SAYESİNDE UKRAYNA YERLİ HALKLAR YASASI İMZALANDI

9 Ağustos’ta tüm dünyada Yerli Halklar Günü’nün kutlandığını belirten Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Gülnara Bekirova, “Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçakların Ukrayna’nın yerli halkları olduğunu biliyoruz. Uzun yıllar boyunca anavatanında yaşama ve yerli halk olarak adlandırılma hakkı için mücadele eden Kırım Tatar halkının milli hareketi sayesinde ve ayrıca Kırım Tatar Milli Meclisinin yürüttüğü çalışmalar sayesinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy 2021’de ilk adımı atarak Ukrayna Yerli Halklar Yasası'nı imzaladı. Bununla gurur duyuyoruz ve çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Etkinlikte Kırım Tatar şarkıları ve halk oyunları icra edildi. Çocuklar Kırım Tatarca şiirler okudu.

Ayrıca etkinlik çerçevesinde Ukrayna Halk Sanatları Onurlu Ustası Rüstem Skıbin'in, "Kırım Tatar Askeri Kimliği" adlı yeni projesi çerçevesinde Kırım Tatar askerleri için tasarladığı armalar sergilendi.

Etkinlikte, Kırım Tatar yönetmen Ernes Sarıhalilov’un “Ve Rüzgar Geri Döner” isimli belgeseli gösterildi.

Etkinlik sonunda misafirlere geleneksel Kırım Tatar yemekleri ikram edildi.

DÜNYA YERLİ HALKLAR GÜNÜ

Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatının kararı üzerine her yıl 9 Ağustos'ta, Dünya Yerli Halklar Günü kaydediliyor. İlk kez 9 Ağustos 1982 tarihinde, Birleşmiş Milletler’in (BM) yerli halkların haklarını korumaya yönelik komisyonu bir araya gelerek çalışmalarına başladı. UNESCO verilerine göre; bugün dünyanın 790 ülkesinde, 7 binden fazla etnik dilde konuşan ve geleneklerine bağlı kalan yaklaşık 300 milyon yerli halk yer alıyor. Günümüzde, anavatanları Kırım Yarımadası'nda Rus işgali altında yaşayan, işgalcilerin sistematik baskı politikalarının hedefi olan Kırım Tatarları da bahsi geçen yerli halklardan birisi.

UKRAYNA’NIN YERLİ HALKLARI YASASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 21 Temmuz 2021 tarihinde “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” başlıklı yasayı imzaladı. Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanıyan yasanın hükümlerine göre Ukrayna’nın yerli halkları ve temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve Ukrayna Parlamentosu tarafından tanınan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde tanımlanan ve ayrıca Ukrayna Anayasası ve yasalarıyla öngörülen tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden kolektif ve bireysel olarak yararlanma hakkına sahip.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.