SON DAKİKA
Hava Durumu

Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesine tepki büyüyor: Kırım Derneği Konya Şubesinden sert çıkış!

Kırım Derneği Konya Şubesi, Kırım Tatar ve Çerkes halklarının sürgün edilişlerinin yıl dönümünde yapılacağı açıklanan Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesine yönelik açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 17:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesine tepki büyüyor: Kırım Derneği Konya Şubesinden sert çıkış!

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) ve Çarlık Rusya'nın kanlı tarih sayfalarında yer etmiş olan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü'nün yıl dönümünde, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye'de gerçekleştireceği duyurulan turneye yönelik tepkiler büyüyor.

"KIRIM’DA İŞLENEN İNSANLIK SUÇLARI HALEN DEVAM EDİYOR" 

Rus Kızıl Ordusu'nun, sürgün ve soykırım kurbanlarının anıldığı günlerde Kırım Tatarların ve Çerkeslerin yoğunlukta yaşadığı Türkiye'de konser düzenleme duyurusu sonrasında Kırım Derneği Konya Şubesi, "Kırım’da işlenen insanlık suçları halen devam ediyor" temasıyla bir açıklama yayımladı. Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesinin iptali için kamuoyundan destek istenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"BALALARIN ATASIZ, ATALARIN BALASIZ KALDIĞI TARİHTİR 18 MAYIS"

"14-15-16-17-18-20-21-22 Mayıs 2024 tarihlerinde, savaş suçlarından yargılanması gereken Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğu Ankara, İstanbul ve Antalya illerimizde Türkiye Turnesi planlamıştır. 18 Mayıs 1944; sayıları yüzbinlerle ifade edilen Kırım Tatarları’nın sığır vagonları ile hiçliğe sürgüne gönderildikleri tarihtir 18 Mayıs. Binlercesinin yollarda açlıktan, susuzluktan, havasızlıktan, Rus süngüsünün ucunda hayatını kaybettiği tarihtir 18 Mayıs. Balaların atasız, ataların balasız kaldığı tarihtir 18 Mayıs. Toprağın öz sahibini, sahibinin öz toprağını kaybettiği tarihtir 18 Mayıs"

21 MAYIS YÜZBİNLERİN KARADENİZ’İN KARANLIK SULARINA GÖMÜLDÜĞÜ ÇERKES SÜRGÜNÜ

"21 Mayıs 1864; yüzbinlerin Karadeniz’in karanlık sularına gömüldüğü Çerkes Sürgünü. “Yorgun düştüler savaşmaktan. Çağrılar yaptılar tüm insanlığa. Sağır olmuştu insanlık seslerini duyuramadılar. Sonunda yenildiler... Sağ kalanlar döküldüler Karadeniz’in Kesç, Anapa, Tuapsi, Soçi iskelelerine... Kendilerini alacak Osmanlı teknelerini, savaş artığı köhne Rus gemilerini beklemeye durdular. Nar taneleri gibiydiniz… Aylarca süren bekleyişinizde önce salgın hastalıklar vurdu sizleri öyle mi benim güzel babaannem! Kimi paragöz gemicilerin küçücük teknelere zebun düşmüş 50 - 60 kişiyi tıka basa doldurup; Sonradan Karadeniz’in azgın sularına boşaltıp bu mecalsizleri, yeni bir yükün iştahıyla iskelelere döndüklerini okudum tarih kitaplarında… Senin ölünceye kadar balık yememen bundan mıydı benim güzel babaannem!” diyor Mehmet Bozkurt 21 Mayıs için"

"MAYIS AYI ONLAR İÇİN GEÇMİŞTEKİ İŞLEDİKLERİ SUÇLARIN HESABINI VERMELERİNİN GEREKTİĞİ BİR AY"

"Milyonlarca Çerkes’in Ruslar tarafından kadın demeden, çocuk demeden, yaşlı demeden, sürgüne gönderildiği tarihtir 21 Mayıs. Bir Çerkes ihtiyarın “Deniz kenarında yedi yıl boyunca atılmış insan kemikleri vardı. Kargalar erkek sakallarından ve kadın saçlarından yuvalarını kurarlardı. Deniz yedi yıl boyunca karpuz gibi insan kafataslarını atıyordu. Benim orada gördüklerimi düşmanımın bile görmesini istemem.” dediği tarihtir 21 Mayıs. Ama Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğu’nun neşeli Rus ezgileri icra edecekleri, sanatlarını gösterecekleri bir tarih değil 18 Mayıs ya da 21 Mayıs. Mayıs ayı onlar için geçmişteki işledikleri suçların hesabını vermelerinin gerektiği bir ay olabilir ancak"

"Yüce Türk Milletinin temel unsurlarının kemikleri üzerinde tepineceği tarih değildir, ne 18 Mayıs, ne de 21 Mayıs. Kırım’da işlenen insanlık suçları halen devam ederken, Ukrayna halkına karşı insanlık dışı saldırılar devam ederken, bu suçun faillerinin Anadolu’da, katliam tarihlerinin yıldönümlerinde, turne düzenlemeleri ancak ahlaksızca bir propaganda girişimidir. Bu konserleri kınıyor, konser tarihlerinin de sürgün anma günleri ile eş zamanlı seçilmesinin bilinçli olarak tertiplendiğini düşünüyoruz. Kamunun, bu çirkin propaganda için tepkisiz kalmayacağına inanıyoruz. Bu nedenle bu organizasyonun iptali için bütün kamuoyundan destek beklerken, bu konuda yetkili makamların müdahil olarak, organizasyonun iptali kararı çıkarmalarını temenni ediyoruz. Kamuoyuna Saygılarımızla"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.