SON DAKİKA
Hava Durumu

YTB'de Kırım Ailesi'nin "BİLGİ: Kırım Tatar Tarih ve Kültürünün Korunması Projesi" tanıtım toplantısı yapıldı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Kültür Vakfının ortaklığında düzenlenen "BİLGİ: Kırım Tatar Tarih ve Kültürünün Korunması Projesi" isimli organizasyonda Kırım Ailesi Kültür Merkezinin Kırım Tatar kültürüne yönelik proje önerileri sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 23:01
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2023 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
YTB'de Kırım Ailesi'nin "BİLGİ: Kırım Tatar Tarih ve Kültürünün Korunması Projesi" tanıtım toplantısı yapıldı

Esma KASAR

Ukrayna'da faaliyet gösteren Kırım Ailesi Kültür Merkezi öğrencileri, 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rus saldırıları nedeniyle Türkiye'nin Eskişehir şehrine geldi. Bir buçuk yıldır Türkiye'de faaliyetlerini yürüten Kırım Ailesi Kültür Merkezi, bugün başkent Ankara'da tanıtım programı gerçekleştirdi. Resim sergisi ile başlayan tanıtım programı ilgiyle takip edildi.

BİLGİ TANITIM PROJESİ TANITIM PROGRAMINA YOĞUN KATILIM OLDU

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında (YTB) organize edilen tanıtım programı, 8 Kasım 2023 tarihinde saat 16.00'da başladı. Programda; YTB Başkanı Abdullah Eren, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve eşi Katerina Bodnar, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Vladislav Berkovskıy, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Türkiye'nin önceki dönem Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, KTMM Üyesi, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Olgun Boydak, Kırım Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Çorabatır, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar, gazeteci yazar Gönül Şamilkızı ve çok sayıda katılımcı yer aldı. 

KIRIM AİLESİ KURUCUSU KURTSEİTOVA, PROJEYE DESTEK VEREN KURUMLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Programın açılış konuşmasını Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova yaptı. Kurtseitova sözlerine; YTB Başkanı Eren’e, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar’a, Türkiye’nin önceki dönem Kıyiv Büyükelçisi Güldere’ye, KTMM Başkanı Çubarov’a, Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Berkovskıy'a, Türkiye’deki Kırım Tatar dernekleri ve vakıflara teşekkür ederek başladı.

Kurtseitova, ailesinin 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nden sonra vatana dönüş mücadelesini anlattı. 1974 yılında Kırım’a en yakın bölge olan Herson’a yerleştiklerini ifade eden Kurtseitova, Kırım’a döndükten sonra yaşadıkları zorlukları dile getirdi. Kurtseitova, Kırım Tatar dilinin tarihinin ve kültürünün unutturulmaması için Kırım Ailesi Kültür Merkezini kurduklarını belirtti. Kırım Ailesine destek veren kurumlardan; YTB, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) destekleriyle birçok konuda projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti.

KURTSEİTOVA KIRIM AİLESİ'NİN PROJELERİNİ TANITTI

Kurtseitova, “Ukrayna’da savaş başlamadan sadece 3 gün önce Sayın Refat Çubarov ve Sayın Yağmur Ahmet Güldere ile Kırım Ailesi’nin yapacağı projeleri görüştük. Ancak tam 1 hafta sonra kurtarma otobüsleriyle Ukrayna’dan Türkiye’ye gelmek zorunda kaldık. Bu aşamadan sonra tek amacım Kırım Tatar kadınları ve çocukları bir arada tutmaktı” ifadelerini kullandı.

KIRIM AİLESİ'NİN KÜLTÜR PROJELERİ

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Ukrayna Kültür Vakfı ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinin desteğiyle düzenlenen programda, Kırım Ailesinin proje önerileri sunuldu. Kurtseitova, Kırım Tatar kültürünün tanıtılması ve korunması konusunda hayata geçirilmesi planlanan projeleri şöyle sıraladı:

  • Kırım'ın kültürel mirasını araştıran ve popülerleştiren bilim adamları ve uzmanlar tarafından hazırlanan, Kırım'ın somut ve somut olmayan kültürel mirasına ilişkin bir dizi video ders
  • Kırım Tatarlarının özgün halk müziği ve koreografi kültürünü yansıtan ve tanıtan geleneksel halk türkülerinin ve oyunlarının video klipleri
  • Kırım Tatarlarının geleneksel müzik aletlerini tanıtan çevrim içi atlas. Bu atlas, benzersiz kadim çalgıların oluşum ve kullanım tarihi hakkında bilgi verecek ve Kırım Tatar halkının müzik mirasını zenginleştiren bu çalgıların seslerini dinleme fırsatı sunacak
  • Çocuklara estetik eğitimi ve tarih bilinci kazandırmak amacıyla oluşturulan Kırım görüntüleri içeren benzersiz bilgilendirici ve eğitici yapbozlar hazırlanacak.
  • Ustaca bir performansla kaydedilen halk efsaneleri ve masalları içeren iki dilli bir sesli kitap. Ukraince ve Kırım Tatarca kaydedilen bu kitap sayesinde büyükler çocuklarla birlikte halk sanatının büyülü dünyası ile tanışabilecek
  • Modern çalışmaları geleneksel kültürel mirasa dayanan ünlü Kırım Tatar ressam Zarema Trasinova’nın sanat albümü. Eserleri geleneksel renkleri, milli konuları ve sanatçının özgün yaklaşımını birleştiriyor. Onun tarzı ve eserleri Kırım Tatar kültür ortamında iyi tanınıyor ancak tüm Ukrayna ve dünya onu çok az biliniyor. Bu nedenle, Zarema Trasinova’nın mirasını korumak ve Ukrayna'da ve dünyada yaygınlaştırmak amacıyla sanatçının eserlerinin yer aldığı ilk sanat yayını hazırlandı

Kırım Ailesi çocuklarına kültürün unutulmaması ve geliştirilmesi adına verilen derslerden bahseden Kurtseitova, “Kırım Tatar aydınlarımız İsmail Bey Gaspıralı ve Bekir Çobanzade bunlardan sadece birkaçı. Kırım Tatarları yüksek eğitim seviyesine sahipti. Sanat alanında çok önemli girişimleri oldu” dedi.

"VATANIMIZ İÇİN HER GÜN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAK İSTİYORUZ"

Kurtseitova konuşmasının sonunda Kırım Ailesi’ne destek veren kurum ve kuruluşlara tekrar teşekkür ederek, şu ifadelere yer verdi:

“Ruslar kültürümüzü yok ettiler, amacımız kültürümüzü korumak ve geliştirmektir. Biz hiç durmadık, vatanımız için her gün elimizden geleni yapmak istiyoruz. Sadece Ukrayna’da değil birçok yerde faaliyet yürüttük."

Kurtseitova, Kırım Tatar ressam Zarema Trasinova’nın öğrencilere yönelik katkısını vurguladı. Ardından ressam Trasinova’nın gönderdiği video mesaj salonda katılımcılara gösterildi.

"İNANILMAZ İŞLERE İMZA ATIYORSUNUZ"

Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Berkovskıy konuşmasında, “Kırım Ailem” ifadesini kullanarak katılımcılara teşekkür etti. Berkovskıy’ın “Kırım Tatarları olarak siz bizimsiniz” sözleri salonda büyük alkış topladı.

Berkovskıy, “3 yıldır Kırım Ailesi'yle ortak projeler yürütüyoruz. Kırım Ailesi olarak sizler inanılmaz işlere imza atıyorsunuz, önümüzdeki senelerde de başarılı projelere imza atacağınızdan eminim. Vakfımız Kırım Tatarlarına destek sağlamaya devam edecek” dedi.

REFAT ÇUBAROV: STALİN'İN BECEREMEDİĞİNİ BUGÜN PUTİN YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Kürsüye davet edilen KTMM ve DQTK Başkanı Çubarov, Rusya’nın 2014 yılındaki işgalini anımsattı. Kırım Ailesi'nin çalışmalarına değinen Çubarov, “Kırım Ailesi'nin son senelerdeki çalışmaları çok önemlidir. Çünkü 2014’ten bu yana yaşanan zorlukların çözümü, milletimizin geleceğine bağlı. Stalin’in beceremediğini bugün Putin yapmaya çalışıyor. Ama yapmaya çalıştığı şey kendi halkının başına gelecek” dedi.  

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SAYISI 190'A ULAŞTI

Ayrıca konuşmasında Çubarov, Rus işgali altındaki Kırım’da siyasi baskıları ve bunun neticesinde siyasi tutsakların sayısının 190’a ulaştığını da bildirdi. “35-40 bin civarında Kırım Tatarı, Rus ordusuna girmemek için vatanlarını terk etmek zorunda kaldı. Bu yüzden çocuklarımıza vatanseverlik aşılamalıyız. O zaman Kırım azat edilince milletimiz vatanında toplanacak. Geleceğimizin hayırlı olmasını ümit ediyoruz” diyen Çubarov, Kırımı Ailesi'nin faaliyetlerinin önemine işaret etti ve başarılar diledi.

Çubarov’un konuşmasının ardından Kırım Ailesi tarafından hazırlanan Kırım Tatar türküsünün videosu gösterildi.

"RUS SALDIRILARI KIRIM TATAR HALKI İLE UKRAİN HALKININ BİRLEŞMESİNE VESİLE OLDU"

Ardından Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, konuşma yaptı. Konuşmasına Türkçe bir şekilde, “Bu benim için büyük bir onur” diyerek başlayan Bodnar, sözlerine Ukarince devam etti. Bodnar, “Biz çok yakın iki milletiz. Dil ve kültür yaşadıkça halklar da yaşar. Rus saldırılarına rağmen iki halk birleşti. Bu da dünyanın, Ukrayna ile Kırım Tatar halkının kültürünü daha fazla keşfetmesine ve desteklemesine vesile oldu” dedi.

Büyükelçi, desteklerinden dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türk hükumetine, Türk halkına ve YTB Başkanı Abdullah Eren’e teşekkür etti. Öte yandan Bodnar, Odesa’daki yetim Ukraynalı çocukların Türkiye’ye gelmesi konusunda çaba sarf eden Emine Erdoğan’a da teşekkürlerini yineledi.

"SONRAKİ ETKİNLİKLERDE KIRIM'DA BULUŞACAĞIMIZA İNANCIMIZ TAM"

Bodnar konuşmasının sonunda, “Ukrayna’nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının kültürünün korunması önemli bir detaydır. Kültürü Kırım Yarımadası’nda canlandırmak için çabalamalıyız. Kırım zaferine er ya da geç ulaşacağız. Sonraki etkinliklerde Kırım’da buluşacağımıza inancımız tamdır” dedi.

"TÜRKİYE'NİN ŞEFKAT VE YARDIM ELİ OLMAK İÇİN GAYRET SARF EDİYORUZ"

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, “YTB’nin Kırım Tatarlarına sağladığı katkıyı yakından takip ediyoruz ve işbirliği içindeyiz. Hepimiz Türkiye’nin şefkat ve yardım eli olmak için gayret sarf ediyoruz. Kırım’da yaşayan halkımız için 1995 yılında ofisimizi Kırım’da açtık. Sonra ofisimizi 2013’te Kıyiv’e taşıyarak eğitim alanında Kırım Tatarlarına destek sağladık” bilgisini verdi. Çevik, TİKA’nın Kırım Tatarlarına vereceği desteğin devam edeceğinin altını çizdi.

YTB BAŞKANI EREN KATILIMCILARA TEŞEKKÜR ETTİ

Son olarak programa ev sahipliği yapan YTB Başkanı Abdullah Eren, Büyükelçi Bodnar’a, KTMM Başkanı Çubarov’a, eski Büyükelçi Güldere’ye, Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Berkovskıy'a, TİKA’ya, Kırım Derneğine, Kırım Vakfına ve katılımcılara teşekkür ederek başladı. Eren, “Savaşları üzüntüleri paylaşmış olsak da bugün en zor zamanlarda bir arada olduğumuzu, ortak kültürümüzü gösterebildiğimiz güzel bir programda bir aradayız. Bu vesileyle Kurtseitova’yı çalışmalarından dolayı tebrik ve teşekkür ediyorum. Ayrıca Kırım Ailesi'ne destek veren Ukrayna Kültür Vakfına da teşekkür ederiz” dedi.

"NEREDE OLURSAK OLALIM KIRIM TATARLARINA DESTEK VERMELİYİZ"

Eren, 2 Şubat 2022’de henüz Rus saldırıları başlamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetinde yer alarak Ukrayna’ya gittiklerini anımsattı. Eren burada Emine Erdoğan ile Kırım Ailesi’ni ziyaret ettiklerini belirtti. Batı Trakyalı olduğunu ifade eden Eren, Batı Trakya’daki ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki sorunlara işaret etti. Karabağ’ın 30 yıllık işgalinden kurtulduğunu da hatırlatan Eren, “Kırım Tatarlarının mücadelesi de bu yönde. Bu yüzden nerede olursak olalım, ne zaman olursa olsun Kırım Tatarlarına destek vermeliyiz” vurgusu yaptı.

"DEVLETİMİZ MERHAMET ELİNİ KIRIM TATARLARINA UZATTI"

Öte yandan Kırım Tatarlarının vatanları için mücadele verdiklerini söyledi ve Kırım Tatarlarını tebrik etti. Eren, Türkiye’nin Kırım Tatarlarına yönelik desteğini ifade ederek, “Devletimiz, merhamet elini Kırım Tatarlarına uzattı” dedi.

KIRIM TATARLARININ MİLLİ LİDERİ KIRIMOĞLU'NUN KİTABI 2024 YILINDA ÇIKACAK

Ayrıca Eren, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na özel kitap çalışması yaptıklarını ve bunun 2024 yılında basılı hale geleceğini duyurdu.

KIRIM AİLESİ ÇOCUKLARI SAHNEDE RENKLİ GÖSTERİLER İCRA ETTİ

Açılış konuşmalarının ardından Kırım Ailesi çocukları, geleneksel Kırım Tatar halk oyunları Ağır Ava ve Haytarma gösterilerini sahneye taşıdı. Katılımcıların büyük beğenisini toplayan etkinlikte çocuklar, "Çanakkale Türküsü" ve "Ey Güzel Kırım" türküsünü seslendirdi.

YTB Başkanı Abdullah Eren, Kırım Ailesi'nden Kırım Tatar çocuklarla sohbet etti.

Tanıtım etkinliği, Kırım Tatar yiyeceklerinin olduğu kokteyl ile son buldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.