SON DAKİKA
Hava Durumu

Zafer Karatay'dan "Sürgünün 80. Yılında Kırım" başlıklı konferans

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yılında Türk Ocakları Samsun Şubesi organizasyonuyla konuşma yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zafer Karatay'dan "Sürgünün 80. Yılında Kırım" başlıklı konferans

Bu sene Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944'te eli kanlı SSCB lideri Josef Stalin'in emriyle vatan topraklarından sürgün edilişinin 80. yıl dönümü kaydediliyor. Bu kapsamda Türk Ocakları Samsun Şubesi tarafından sürgün konulu anma etkinliği düzenlenecek. 

SÜRGÜNÜN 80. YILINDA KIRIM 

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay'ın konuşmacı olarak katılacağı etkinlik 11 Mayıs 2024 tarihinde saat 14.00'te icra edilecek. Karatay, "Sürgünün 80. Yılında Kırım" başlıklı konferansını Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi'nde gerçekleştirecek. 

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) diktatör lideri Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944 tarihinde gece yarısı binlerce Kırım Tatarı yurtlarından zorla koparıldı. Dönemin Rus askerleri Kırım Tatarlarına 15 dakika süre vererek vatan topraklarını terk etmeleri istendi. O gece çocuk, bebek, kadın, yaşlı, hasta demeden binlerce Kırım Tatarı hayvan vagonlarına bindirildi. Özbekistan, Sibirya ve pek çok yere götürülmek suretiyle yola çıkarılan Kırım Tatarları hayvan vagonlarında ayakta haftalarca yolculuk yaptı. Havasızlık, bulaşıcı hastalık ve olumsuz koşullar nedeniyle binlerce Kırım Tatarı hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Kırım Tatarlarının naaşları Rus askerler tarafından yol kenarlarına atıldı. O sürgüne gönderilen 420 bin Kırım Tatarının yüzde 46'sı can verdi. 

Yıllarca vatana dönüş mücadelesi veren Kırım Tatarları SSCB dağıldıktan sonra vatan topraklarında özgürce yaşasa da 2014 yılında Vladimir Putin yönetimindeki Rusya Federasyonu tarafından işgale uğradı. Kırım Tatar halkı, Akmescit'teki 18 Mayıs anma etkinliklerini bugün Özbekistan Kanada'ya kadar yayıldığı her coğrafyada acıyla yad ediyor.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.