SON DAKİKA
Hava Durumu

Lesya Ukrayinka’nın Orman Şarkısı eseri Türkçeye kazandırıldı

Ukrayna’nın millî şairlerinden Lesya Ukrayinka'nın (Lesia Ukrainka) Orman Şarkısı eserinin ilk Türkçe basımı Ukrayna Diplomasi Akademisinde tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lesya Ukrayinka’nın Orman Şarkısı eseri Türkçeye kazandırıldı

Kıyiv’de bulunan, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Gennadiy Udovenko Diplomasi Akademisinde, 6 Mart 2024 tarihinde Ukrayna edebiyatının önde gelen şair ve yazarlarından Lesya Ukrayinka'nın (Lesia Ukrainka) Orman Şarkısı eserinin ilk Türkçe basımı tanıtıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisi Başkan Yardımcısı ve Ukrayna’nın eski Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga’nın eşi Tetyana Sıbiga’nın moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, Azerbaycan Kıyiv Büyükelçisi Seymur Mardaliyev, Kazakistan Kıyiv Büyükelçisi Darhan Kaletayev, Kırgızistan Kıyiv Büyükelçisi Idris Kadırkulov, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ukrayna Program Koordinatörü Yahya Kemal Tunca ve diğer ülkelerin temsilcileri katıldı.

"TÜRKİYE İLE UKRAYNA DOSTLUĞUNUN TARİHİ DERİN KÖKLERİ OLAN BİR AĞAÇ GİBİDİR"

Etkinlikte konuşan Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, "Türkiye ile Ukrayna arasındaki dostluğun tarihi, yüzyılların derinliklerine uzanan, derin kökleri olan bir ağaç gibidir. Ve biz, eserin (Orman’ın Şarkısı) kahramanı Mavka'nın ormanın kalbini koruduğu gibi, bu ağacı korumalı, onu daima yeşil ve verimli tutmalıyız. Bu kitabın tercümesinde ve basımında emeği geçen herkes, ülkelerimiz arasında yeni dostluk köprüleri kuruyor ve bu bağların geleceğini güçlendiriyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Ukrayna toprak bütünlüğüne destek verdiğini hatırlatan Bilgen, “Yaşadığımız bu tarihi günlerde Ukraynalı dostlarımız, tüm zorluklara rağmen cesaretle ülkelerini savunmaya devam ediyor. Türkiye, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü her zaman desteklemiştir ve desteklemeye devam edecektir. Ukraynalılara kalıcı bir barış diliyorum." dedi.

UKRAYNALI ŞAİR LESYA UKRAYİNKA

Lesya Ukrayinka, şiirleri ve oyunlarıyla bilinen Ukrayna edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olarak tanınıyor. Ukrayinka, aktif politik yaşantısı olan feminist bir eylemci olarak Ukrayna tarihinde yer aldı. Ukrayinka, sosyal ve siyasî meselelerde devrimci düşünceye sahip olmasına karşın edebî eserlerinde romantizmin tesirinde kaldı. Esin kaynağını özellikle folklordan, Kutsal Kitap’tan, mitolojiden ve yurtseverlik duygularından alan yazar, dramatik şiirlerinde baskıya karşı mücadele çağrısında bulunmuştu.

Lesya Ukrayinka'nın "Orman Şarkısı" adlı eserinde, orman perisi Mavka ile yakışıklı genç Lukaş arasındaki aşk hikayesi konu alınıyor. Eski folklor ile modern yaşam sorunlarının buluştuğu eser, romantizm, gizem ve entrikanın etkileyici karışımıyla okuyucuyu büyülüyor.

DAHA ÖNCE KIRIM TATARCAYA TERCÜME EDİLDİ

Orman Şarkısı eseri, 2021 yılında Kırım Tatarcaya tercüme edilmişti. Kırım Tatarca olarak “Orman Türküsü” adıyla neşredilen eserin çevirisi Kırım Tatar şair, tercüman ve edebiyat uzmanı Yunus Kandim tarafından yapıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.