SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'nin Çin yaptırımları sürerken Şi Cinping'den Avrupa çıkarması

AB'nin Çin yaptırımları sürerken, Şi Cinping son 5 yıldır ilk defa Avrupa turuna çıkarak ilk durağı Fransa'ya geldi. Şi Cinping Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'nin Çin yaptırımları sürerken Şi Cinping'den Avrupa çıkarması

Çin ile AB ülkeleri arasındaki ticari ilişkiler hala gerginliğini koruyor. AB ülkeleri Çin'in Rusya'ya Ukrayna'nın topyekun işgal girişiminde askeri teçhizat sağladığı için yaptırım uygulamıştı. Fakat Çin ise bu yaptırımları lehine çevirmek için farklı yollar aramaya devam ediyor.

ÜÇLÜ TOPLANTI YAPILDI

Bu kapsamda Çin lideri Şi Cinping 5 yıl aradan sonra ilk kez 3 Avrupa ülkesine geziye çıktı. Şi Cinping ilk durağı Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından karşılandı. Şi Cinping'e Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Sözcü Hua eşlik etti. Daha sonra Elysee Sarayı'da Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Şi Cinping üçlü toplantı gerçekleştirdi.

FRANSA VE ÇİN İLİŞKİLERİ

Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler öncesinde kamuoyuna yaptığı kısa açıklamalarda Şi Cinping, Avrupa ile ilişkileri Çin'in dış politikasının bir önceliği olarak gördüğünü ve her ikisinin de ortaklığa bağlı kalması gerektiğini kaydetti. Macron ise Şi Cinping ile Ukrayna ve Orta Doğu hakkında görüşeceklerini ve bu konularda iş birliği içinde olmanın büyük önem taşıdığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.