SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, Türkiye'nin İsveç kararından memnun: F-16 satışı ne olacak?

Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin teklifi kabul etmesinin ardından Joe Biden yönetimindeki ABD'den açıklama geldi. Karardan memnuniyet duyduklarını dile getiren ABD yönetimi F-16 satışına göz kırptı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2024 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2024 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Türkiye'nin İsveç kararından memnun: F-16 satışı ne olacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda 23 Ocak 2024'te yapılan oylama sonucunda İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin teklif kabul edildi. Mecliste yapılan oylamada 287 "evet", 55 "hayır", 4 çekimser oy kullanıldı. Bu süreç, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasıyla sona erecek.

ABD'NİN TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI GERÇEKLEŞECEK Mİ?

İsveç'in NATO'ya katılımına yeşil ışık yakan Türkiye'nin ABD'den talep ettiği F-16 satışı gündeme oturdu. Buna bağlı olarak ABD yönetiminden konuyla ilgili açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, TBMM'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini kabul etmesinden memnuniyet duyduğunu ve ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğunu ifade etti. ABD'nin Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek olduğunu vurgulayan yetkili, "Bu (F-16 satışı) NATO içinde birlikte çalışabilirliği artıracaktır ve ABD'nin ulusal çıkarına uygundur. Yabancı ülkelere silah satışında Kongre önemli bir role sahiptir ve bu konu üzerinde Kongre ile çalışıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden biri ise Joe Biden yönetiminin Türkiye'nin bu kararından dolayı memnuniyet duyduğunu, İsveç'in NATO'ya güç katacağını dile getirdi. Sözcü, "Başkan Biden uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek konusunda açık. Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir" ifadelerini kullandı. 

"MUHTEMEL SATIŞ (F-16) ABD'NİN, TÜRKİYE'NİN VE TÜM NATO MÜTTEFİKLERİNİN ULUSAL GÜVENLİK ÇIKARLARINI DESTEKLEYECEK"

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise "Başkan Biden uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek konusunda açık. Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIMI

31 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) üyelik için tüm üye devletlerin, bir devletin katılımına onay vermesi gerekiyor. Şimdi gözler, Türkiye'nin ardından Macaristan'a çevrilecek. Şubat ayı ortasında Macaristan Parlamentosunun toplanması ve İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmesi bekleniyor. 

Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırılarının ardından İsveç ve Finandiya, güvenlik için NATO'ya üye olmak için adım atmıştı. Ancak, İsveç ve Finlandiya'nın bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına sığınma desteği vermesi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti, bu kararı teröre destek verilmesi nedeniyle sıcak karşılamadı. Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra'ya imza atan Finlandiya ve İsveç, Türkiye'ye verdiği garantiyi uzun vadeli aradan sonra yerine getirdi. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği Nisan 2023'te kabul edildi. Ancak PKK ve uzantılarına fon sağlayan İsveç'in NATO üyeliği tartışılıyordu.

Reuters: TBMM, İsveç'in NATO üyeliğini salı günü görüşecek | Euronews

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.