SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD Ukrayna ile ilgili G7 bildirisine müdahale mi etti?

Ukrayna konusunu ele alması planlanan G7 liderleri ortak bildirisinin ABD'nin itirazı üzerine iptal edildiği gündeme geldi.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2025 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2025 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Ukrayna ile ilgili G7 bildirisine müdahale mi etti?

Kanada’nın Alberta eyaletindeki Kananaskis’te düzenlenen G7 Zirvesi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada liderlerini bir araya getirdi. Ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy da zirveye katılım sağladı.

Zirvede, Ukrayna-Rusya Savaşı'nı ele alması planlanan ve G7 liderleri tarafından imzalanması beklenen ortak bir bildirinin yayımlanması bekleniyordu. Öte yandan CBS News’in 18 Haziran 2025 tarihinde gündeme getirdiği habere göre, Kanadalı üst düzey bir yetkili, bildirinin iptal edildiğini açıkladı.

Yetkili ABD'nin Rusya ile savaşın sona erdirilmesi konusunda yürüttükleri müzakereleri "tehlikeye atacağı" gerekçesiyle bu ülkeyle ilgili bazı ifadelerin bildiride yer almasını istemediğini söyledi.

Bu sebeple bildiriyi yayımlamama kararı aldıklarını belirten yetkili, Rusya-Ukrayna Savaşı'na yönelik bazı ifadelere Kanada Başbakanı Mark Carney tarafından yapılacak açıklamada yer verileceğini kaydetti.

Kanada tarafından yayımlanan ve yapay zekâ, kuantum, göçmen kaçakçılığı, kritik mineraller, ulus ötesi baskı ve orman yangınları konularını ele alan G7 liderleri ortak bildirisinde Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir açıklama yer almamıştı.

ZELENSKIY TRUMP GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞMEDİ

Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın 17 Haziran 2025 tarihinde bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyordu. Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt 16 Haziran'da yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın Orta Doğu gündemi sebebiyle zirveden erken ayrıldığı duyuruldu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.