SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD ve Japonya'dan, Rusya ve Çin'e karşı ortak savunma iş birliği

ABD Başkanı Joe Biden ile Japonya Başbakanı Fumio Kişida, 10 Nisan'da dünya çapındaki tehdit ve işgallere yönelik olarak yaptıkları görüşmenin ardından savunma iş birliği anlaşmalarına imza attı.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2024 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2024 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD ve Japonya'dan, Rusya ve Çin'e karşı ortak savunma iş birliği

ABD Başkanı Joe Biden ile Japonya Başbakanı Fumio Kişida 10 Nisan 2024 tarihinde bir araya geldi. İsrail-Hamas çatışması, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları, Çin'in Tayvan tehdidi ve Kuzey Kore ile ilgili olarak ortak savunma ve askerî iş birliği konusunda anlaşan liderler, Beyaz Saray'da ortak basın açıklaması yaptı. 

ABD VE JAPONYA, İŞGALİ MEŞRULAŞTIRAN AÇIKLAMALARA YANIT VERECEK

Görüşmeyle ilgili bilgi veren Kişida, Biden ile Çin ile Tayvan arasındaki gerginliği masaya yatırdıklarını ve uluslararası düzeni koruma sözü verdiklerini aktardı. ABD ve Japonya'nın, sözde aile birleşimi gibi bir kavramla işgali meşrulaştırmasına yanıt vereceğinin altını çizen Kişida, "Statükoyu güç veya baskı yoluyla değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimler, nerede olursa olsun kesinlikle kabul edilemez" dedi.

"BUGÜN UKRAYNA YARIN DOĞU ASYA OLABİLİR!"

Kişida, ayrıca Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik topyekûn saldırı ve işgal girişimine işaret ederek, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına gelince... Bugün Ukrayna, yarın Doğu Asya olabilir" ifadesini kullandı. 

ABD VE JAPONYA ARASINDA SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI

Biden ise iki ülkenin ordularının ortak komuta sistemiyle iş birliği yapacağını bildirdi. İki lider savunma ortaklığı konusunda 70'e yakın anlaşma imzaladı. Diğer yandan Biden, Avustralya ile birlikte yeni bir hava füze savunma ağı geliştireceklerini ifade ederken, Japon astronotların NASA'ya katılacağını da duyurdu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.