SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Konseyinden Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki hasarın tespiti için önemli karar

Avrupa Konseyi Dördüncü Konseyi'nde, işgalci Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları nedeniyle hasar kaydının tespit edilmesi yönünde önemli bir karara imza atıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2023 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2023 10:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa Konseyinden Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki hasarın tespiti için önemli karar

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te Avrupa Konseyi Dördüncü Zirvesi için 46 ülkenin temsilcileri bir araya geldi. Reykjavik'teki Avrupa Konseyini Dördüncü Zirvesi'nde Rus saldırıları yüzünden Ukrayna'daki hasarların kayıt altına laınmasına yönelik yeni bir karar imza atıldı. 

Zirvesinin sonunda, üye 46 ülkenin temsilcisinin yanı sıra Kanada, Japonya, ABD ve Avrupa Birliği (AB), ortak bildiriye imza attı. İşgalci Rusya'nın tazminat ödemesi için özel olarak kurulacak mahkeme çerçevesinde, Ukrayna'daki yapıların hasarı ve sivillerin ölümüne ilişkin tüm savaş suçlarının tespit edilmesi istendi.

HASAR KAYDI MEKANİZMASI KURULUYOR

Avrupa Konseyinde belgeye imza atan ülkeler, bu mekanizmanın bir talep komisyonu ve tazminat fonu içermesi üzerinde çalıştı. Ayrıca,  ilk olarak  "Hasar Kaydı" mekanizması oluşturuldu. İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı başlattığı 24 Şubat 2022'den bu yana saldırılardan etkilenen tüm gerçek ve tüzel kişiler ile Ukrayna devleti için meydana gelen hasar ve kayıplara ilişkin kanıt ve iddiaları kayıt altına alacak.

TÜRKİYE, HASAR KAYDI MEKANİZMASININ İLK ADIMINI TAŞIYAN BELGEYE İMZA ATMADI

Hasar kaydı mekanizamasıyla ilgili oluşturulan belgeye Avrupa Birliği, Kanada, ABD, Japonya ile 46 üye temsilcisi imza attı. Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın temsil ettiği Türkiye ise söz konusu belgeye imza atmadı. Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna Hersek, Macaristan ve Sırbistan da Rus karşıtı belgeye imza atmaktan geri durdu. 

Bulgaristan ve Sırbistan'ın da henüz imzalamadığı ancak imzalama niyetinde olduğu bildirildi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.