SON DAKİKA
Hava Durumu

BM, Rusya'nın Odesa'daki kültür varlıklarına saldırısını kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, işgalci Rusya’nın Odesa'daki UNESCO koruması altındaki yapılara saldırılarını kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2023 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2023 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM, Rusya'nın Odesa'daki kültür varlıklarına saldırısını kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, işgalci Rusya’nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) koruması altındaki yapılara saldırmasını kınadı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, "Genel Sekreter, Rusya'nın Odesa'ya düzenlediği, sivil ölümlere yol açan ve UNESCO tarafından korunan Spaso-Preobrajenskıy Katedrali’ne ve bir dünya mirası alanı olan Odesa Tarihi Merkezi'ndeki diğer binalara zarar veren füze saldırısını şiddetle kınıyor" ifadelerini kullandı.

İŞGALCİ RUSYA’NIN KÜLTÜREL YAPILARA SALDIRMASI LAHEY SÖZLEŞMESİNİN İHLALİ

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, işgalci Rusya’nın kültürel yapılara saldırmasının 1954 tarihli Lahey Sözleşmesi'nin ihlali olduğuna dikkat çekti. Dujarric, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişiminin ilk gününden bu yana Ukrayna’da 116’sı dini mekan olmak üzere 270 tarihi mekanın hasar gördüğünü kaydetti.

Dujarric, "Genel Sekreter, Rusya'yı kültürel varlıklara yönelik saldırılarını derhal durdurmaya çağırıyor. Genel Sekreter, ayrıca sivillere ve sivil altyapıya yönelik tüm saldırıların derhal durdurulması yönünde çağrıda bulunmaya devam ediyor" dedi.

İŞGALCİ RUSYA, ODESA'DAKİ TARİHİ ESERLERE ZARAR VERİYOR

Odesa Bölge Askeri İdaresi, 23 Temmuz 2023 tarihinde Rusya'nın kasıtlı olarak tarihi eserlere zarar verdiğine ve bunlardan çoğunun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından koruma altına alındığına dikkat çekmişti. UNESCO tarafından yapılan açıklamada, "Ruslar kasıtlı olarak füzelerini UNESCO koruması altındaki Odesa'nın tarihi merkezine doğrulttu. Büyük mimarlar tarafından çok çalışarak yaratılan her şey, şimdi onlar tarafından yok ediliyor" ifadelerine yer verilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.