SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan ve Putin görüşmesinde Tahıl Koridoru Anlaşması detayı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün yaptığı telefon görüşmesinde Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devam etmesine vurgu yaptı. Taraflar, Putin'in Türkiye ziyareti konusunda ise mutabık kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2023 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Erdoğan ve Putin görüşmesinde Tahıl Koridoru Anlaşması detayı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada; görüşmede, Putin'in Türkiye ziyareti konusunda mutabık kalındığı belirtildi. Ancak, görüşmenin ardından yapılan açıklamada, tam olarak tarih belirtilmedi.

Açıklamada, Erdoğan'ın, Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarında 2 adet amfibik yangın söndürme uçağı gönderdiği için Putin'e teşekkür ettiği ifade edildi. Liderler, Rusya'nın 17 Temmuz'da geri çekildiği Tahıl Koridoru Anlaşması'nı da ele aldı.

ERDOĞAN, HUBUBAT FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rusya-Ukrayna Savaşı sürecinde gerilimi tırmandıracak adımların atılmaması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan, barış köprüsü olarak değerlendirdiği Karadeniz Girişimi'nin önemine vurgu yaptı. Karadeniz Girişimi'nin uzun süre devre dışı kalmasının kimsenin yararına olmadığına, en büyük zararı da tahıla muhtaç, gelir seviyesi düşük ülkelerin göreceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanımız Erdoğan, uygulama döneminde yüzde 23’ler düzeyinde azalan hububat fiyatlarının, son iki haftada yüzde 15’ler oranında arttığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz Girişiminin devamı için yoğun çaba ve diplomasi yürütmeye devam edeceğini kaydetti" 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.