SON DAKİKA
Hava Durumu

ISW: Rusya, Ukrayna'nın tahıl koridorunu engellemek için Transdinyester'i kullanabilir

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Kremlin’in Ukrayna’nın tahıl koridoru çalışmalarını baltalamak için Transdinyester'de sahte bayrak operasyonu düzenleyebileceğini öne sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ISW: Rusya, Ukrayna'nın tahıl koridorunu engellemek için Transdinyester'i kullanabilir

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), Moskova yönetiminin, Batı Karadeniz kıyısı boyunca devam eden Ukrayna'nın tahıl ihracatını baltalamak amacıyla Moldova'da istikrarsızlık yaratmayı amaçladığını ifade etti. Enstitü, bu amaçla Kremlin'in, Transdinyester'i kullanacağını dile getirdi.

Reuters, 10 Ocak 2024'te hazırladığı haberde, 2023 yılında Romanya'nın Karadeniz'deki Köstence Limanı'na 36 milyon ton tahılın sevk edildiğini bildirdi. Bu miktarın bir rekor olduğuna dikkat çekilen haberde teslimatın yaklaşık yüzde 40'ının Ukrayna tahılı olduğu kaydedildi.

UKRAYNA'NIN SALDIRILARI, RUSYA'YI AKYAR'DAKİ ÜSTEN ÇEKMEYE ZORLADI

ISW’nin değerlendirmelerine göre, Ukrayna’nın Rusya’nın Karadeniz Filosu varlıklarına yönelik saldırılar, Kremlin'i bazı gemilerini Kırım’ın batısında bulunan işgal altındaki Akyar’daki (Sivastopol) ana üssünden çekilmeye zorladı. Bu da Ukrayna'da Karadeniz Tahıl Koridorunun etkin kullanılmasına katkı sağladı. Rusya, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesine rağmen koridora verilen uluslararası destek artmaya devam ediyor.

KREMLİN, UKRAYNA'NIN TAHIL KORİDORUNU BALTALAMAK İÇİN TRANSDİNYESTER'İ KULLANABİLİR

Bununla birlikte ISW'nin hazırladığı raporda, Rusya'nın desteklediği ve tek taraflı bağımsızlık ilan eden sözde Transdinyester Cumhuriyeti'ndeki kukla yönetimin, Moldova'da istikrarsızlık çıkarmak için faaliyet yürüteceği ifade edildi. Kremlin'in, Transdinyester'de bir "sahte bayrak operasyonu" icra etmesinin muhtemel olduğu belirtildi. Raporda, "Rusya, Batı Karadeniz'deki varlığı zayıflamasına rağmen ülkelerin Ukrayna tahıl koridoruna katılımını engellemek için Transdinyester'de sahte bir bayrak operasyonu icra edebilir" ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.