SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya, Çin-Tayvan savaşında kimi destekleyecek?

Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara, Çin'in Tayvan'a saldırması halinde karşı tavır alacaklarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 17:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya, Çin-Tayvan savaşında kimi destekleyecek?

Çin'in Asya Pasifik'teki yayılmacı politikası bölgedeki ülkeleri tehdit etmeye devam ediyor. Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara geçen hafta The Daily Telegraph'a verdiği demeçte, Çin'in olası saldırısında Japonya'nın Tayvan'ı destekleyeceğini açıkladı.

"UKRAYNA'YI DESTEKLEDİĞİMİZ GİBİ TAYVAN'A DESTEK VERMEMİZ ÇOK OLASIDIR"

Bakan Kihara, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haksız ve sebepsiz savaşına karşı Ukrayna'yı desteklediğimiz gibi, dünyanın her yerindeki insanlar Tayvan'ı destekleme iradesine sahip. Tayvan'a destek vermemiz çok olasıdır" ifadelerini kullandı.

Japan PM Kishida leans closer to Taiwan with hawkish Cabinet picks - Asia  News NetworkAsia News Network

"TAYVAN'A SALDIRMANIN ZOR OLDUĞUNU GÖSTERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Ayrıca Kihara, Tayvan'a Çin'in saldırısı karşısında Japonya'nın tutumuna değinerek, "Tayvan'ı işgal etmenin veya Tayvan'a karşı askerî yollarla saldırgan bir hamle yapmanın zor olacağını göstermenin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Japon Bakan Kihara, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekûn işgal girişimi gibi Çin'in benzer bir hareketi olduğu takdirde hemen alarma geçeceklerini vurguladı.

JAPONYA, SAVUNMA BÜTÇESİNİ YÜZDE 60 ARTIRDI

Bakan Kihara, Çin'in hızlı askerî yığınağına yanıt olarak, Japonya'nın gelecekteki beş yıl içinde savunma bütçesini yüzde 60 artırdığını kaydetti. Kihara, "Çin'in askerî bütçesini artırmasını ve deniz bölgelerindeki iddiasını keskin bir şekilde büyütmesini bir tehdit olarak görüyoruz. Şimdiye kadar bu düzeyde bir tehdit görmedik” şeklinde konuştu.

"DÜNYANIN GÜVENLİK ORTAMI TARİHİN EN KARMAŞIK ORTAMI HALİNE GELİYOR"

Japonya'nın olası savaşa zorla dahil edilmesi durumunda, ABD ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere müttefiklerden maksimum destek isteyeceğini belirten Kihara, son olarak Asya Pasifik'teki gerilimin sebebinin Rusya, Çin ve Kuzey Kore olduğuna dikkat çekti. Bakan, "Dünyanın güvenlik ortamı tarihin en karmaşık ortamı haline geliyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.