SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik nükleer tehdidi asla kabul edilemez

Japonya, Rusya'nın Belarus sınırına nükleer silah konuşlandırmaya yönelik belge imzalamasını kınayarak, "Atom bombasına maruz kalan Japonya, Rusya'nın nükleer tehdidini asla kabul etmez" diyerek Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya yönelik önlem ve yaptırımlarını genişletme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2023 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2023 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik nükleer tehdidi asla kabul edilemez

Japonya 21 Mayıs 2023'te ev sahipliği yaptığı G7 Zirvesi'nin ardından Ukrayna'ya saldırı başlatan Rusya'nın yaptırım listesini genişletiyor. Kabine Genel Sekreteri Hirokazu Matsuno, ülkenin Ukrayna'da savaş suçu işleyen  Rusya'ya yönelik yeni önlemler ve yaptırım kararları aldığını belirtti.

"ATOM BOMBASINA MARUZ KALAN JAPONYA, RUSYA'NIN UKRAYNA'YA YÖNELİK NÜKLEER TEHDİDİNİ ASLA KABUL ETMEZ"

Matsuno, dün Rusya ve Belarus savunma bakanlarının, Belarus sınırına taktik nükleer silah konuşlandırmaya yönelik belge imzalamasını kınayarak Ukrayna'daki çatışmanın daha da ağırlaşacağını söyledi. Matsuno, "Savaş sırasında atom bombasına maruz kalan tek ülke olarak Japonya, Rusya'nın nükleer tehdidini kullanmak şöyle dursun, asla kabul etmez" dedi.

Japonya Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın inşaat ve mühendislik hizmetleri sağlamayı yasaklayacağı belirtildi.

Öte yandan Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada “26 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Rusya Federasyonu'ndaki kişi ve kuruluşlar için Varlıkların Dondurulması ve Diğer Tedbirler” başlıklı kararlar şu şekilde sıralandı:

VARLIK DONDURMA ÖNLEMLERİ

"Önlemler ve Tedbirler Rusya Federasyonu'ndaki kişi ve kuruluşlar (17 kişi ve 78 kuruluş) için yürürlüğe girecektir. Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) şehrinin ilhakına (işgaline) veya Ukrayna'nın Doğu Kısmının istikrarsızlaştırılmasına doğrudan karıştığı düşünülen kişiler ile Ukrayna'nın doğu ve güney bölgelerinden doğrudan sorumlu olduğu düşünülen kişiler Dışişleri Bakanlığı Tebliği tarafından varlıkların dondurulması önlemlerine tabi olarak belirlenen Rusya (7 kişi) tarafından sözde "şirketleşmeye" dahil oldu.

ÖDEME KISITLAMASI

Dışişleri Bakanlığı Tebliği ile belirlenen kişi ve kuruluşlara yapılacak ödeme vb. işlemlerde izin sistemi uygulanacaktır.

SERMAYE İŞLEMLERİNE İLİŞKİN KISITLAMA

Dışişleri Bakanlığı Genelgesi ile belirlenen kişi ve kuruluşlarla yapılan sermaye işlemlerine (mevduat, emanet ve para kredisi) izin sistemi uygulanacaktır.

RUSYA FEDERASYONU'NUN BELİRLİ KURULUŞLARINA İHRACAT YASAĞI

Dışişleri Bakanlığı Genelgesi tarafından Rusya Federasyonunun belirli bir kuruluşu olarak belirlenen 80 kuruluşa ihracat yasağı getirilecektir.

RUSYA'NIN ENDÜSTRİYEL KAPASİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE KATKIDA BULUNABİLECEK MADDELERİN RUSYA FEDERASYONU'NA İHRACATININ YASAKLANMASI

Rusya'nın endüstriyel kapasitelerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilecek maddelerin Rusya Federasyonuna ihracatına ek olarak yasak getirilecektir.

RUSYA FEDERASYONU'NA HİZMET VERME YASAĞI

Rusya Federasyonuna mimarlık ve mühendislik hizmeti verme yasağı ayrıca getirilecektir.
Bu tedbir Maliye Bakanlığı Tebliği ile daha sonra belirlenecektir. Varlık dondurma önlemlerine ve diğer önlemlere tabi kişi ve kuruluşların listesi."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.