SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar askerî doktor bir kez daha Erdoğan'dan yardım talep etti

7 ay boyunca Ukrayna'daki Azovstal Çelik Fabrikası'nda Rus saldırıları altında kalan Kırım Tatar askerî doktor Asan İsancıyev bir kez daha Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım talebinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 21:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar askerî doktor bir kez daha Erdoğan'dan yardım talep etti

Ukrayna'nın Mariupol kentindeki Azovstal Çelik Fabrikası'nda Rus saldırılarına direniş gösteren Kırım Tatar askerî doktor Asan İsenacıyev bir kez daha Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yardım çağrısında bulundu. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YARDIM TALEBİNDE BULUNDU

Kırım Tatar askerî doktor İsenacıyev, sosyal medya hesabında paylaştığı video mesajında, 24 Şubat 2022'de başlayan topyekûn saldırı ve işgal girişimi kapsamında Rus saldırılarına altında kaldığını hatırlattı. Yaralı Ukraynalı askerlerini tedavi etmek için Azostval Çelik Fabrikası'nda 2 ay boyunca Rus saldırıları altında kalan İsenacıyev, bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım talebinde bulundu. İsenacıyev, kaldığı Olenivka Hapishanesi'nde 53 Azov Taburu askerinin öldüğünü kaydetti. "Esaret altında geçen bir gün bile cehennemdir" diyen İsenacıyev, Ukraynalı askerlerin tedavisi ve sağlıksız koşullardan kurtarılması için Erdoğan'dan özel istekte bulundu. 

"ESARET ALTINDA GEÇEN BİR GÜN BİLE CEHENNEMDİR"

İsenacıyev video mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Türk halkı ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan,

Benim adım Asan İsenacıyev. Ben Ukrayna'da savaş tıpçısıyım. Azov'un Mariupol'daki Azovstal Fabrikası'ndan yaralı silah arkadaşlarımın kurtarılması için size başvurmuştum. İlaç eksiklerinden ölen yaralı silah arkadaşlarımızı kurtarmaya ihtiyacımız vardı. İki yıl geçti. Kuşatma altındayken benimle birlikte yaklaşık 900 Azov savaşçısı, Mariupol'u savunurken esir alındı ve şuan Rus esaretinde bulunuyor. Ben oradaydım, orada 7 ay geçirdim. Ruslar tarafından havaya uçurulan Olenivka Hapishanesi'ndeydim. Orada 53 Azov esir asker öldü. Arkadaşlarım ve kardeşlerim hayatını kaybetti. Hayatta kalmayı başardım ve beni değiştirdiler. Tecrübemle biliyorum ki, esaret altında geçen tek bir gün bile cehennemdir. Kardeşlerimin her gün bulunduğu yer cehennem. Onlar orada 700 günden fazladır bulunuyor. İşkence ve psikolojik baskının yanı sıra yeterli tıbbî yardımın eksikliği ve sürekli açlık. İşte Rus esaretinin gerçekleri...

Ukrayna şu anda ulusal kurtuluş savaşı yürütüyor. Ve Türk halkına yakın olan bağımsızlık ve değerler için mücadele ediyor. En üst düzeyde organizasyon ve müzakereler deneyiminizle birlikte dünya çapında gerekli etkiye sahip olduğunuz açıktır. Mahkûmlarının farklı etnik gruplar ve dini inançların temsilcilerinin de bulunduğu kişilerin destek olmanızı rica ediyorum. Büyük ve sürekli yardımlarınız için size teşekkür ederim."

İSENACIYEV QHA'YA KONUŞMUŞTU

Kırım Tatar askerî doktor Asan İsenacıyev, 24 Şubat 2022'de başlayan ve iki aydan uzun süre Rus işgal güçleri tarafından kuşatılarak ağır saldırılara maruz kalan Mariupol kentindeki Azovstal Çelik Fabrikası’ndayken Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı yardım çağrısıyla gündeme gelmişti. Asan İsenacıyev 7 ay Rus esaretinde kaldıktan sonra 31 Aralık 2022’de gerçekleşen esir takası sırasında Ukrayna’ya iade edildi.

Asan İsenacıyev geçen ay, orduya nasıl yazıldığını, savaş başladığı zaman nerede görev yaptığını, kuşatma altındaki Azovstal Çelik Fabrikasında hangi şartlar altında yaralıları tedavi etmek zorunda kaldığını ve Rus esaretinde gördüğü insanlık dışı muameleleri Kırım Haber Ajansına (QHA) verdiği özel röportajında anlatmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.