SON DAKİKA
Hava Durumu

Moldova yönetiminden, Gagavuzya Başkanı Gutsul’un Putin'le görüşmesine tepki!

Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi, Moldova yönetimi ile gerilimi tırmandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moldova yönetiminden, Gagavuzya Başkanı Gutsul’un Putin'le görüşmesine tepki!

Gagauz Özerk Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul, 1-7 Mart tarihlerinde Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenen Dünya Gençlik Forumu toplantısında  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile  görüştü. Gutsul-Putin görüşmesi, Moldova yönetimi ve Gagauz yönetimi arasındaki gerginliği artırdı. Gagauz yönetimindeki Rus yanlısı Şor partisi, görüşme nedeniyle Gutsul’un gözaltına alınması için Moldova yönetiminin hazırlık yaptığını öne sürdü.

RUSYA'NIN BASKISINA KARŞI FRANSA İLE GÖRÜŞME

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu da aynı gün Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Sandu görüşme sonrasında gerçekleştirilen basın açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmemiz, Rusya ve temsilcilerinin ülkemize yönelik yeni baskı girişimleri bağlamında gerçekleşmektedir. Ama biz dik duracağız." dedi.

Sandu ayrıca, "Moldova'da bizler, Kremlin'in yayılmacı hedeflerinin Ukrayna'nın ötesine uzandığını biliyoruz. Rusya'nın Moldova'da demokrasinin altını oymaya yönelik agresif eylemleri bu açıdan bir kanıt teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

SEÇİMLERİ RUS YANLISI GUTSUL KAZANMIŞTI

Gagauz Özerk Yeri’nde Mayıs 2023'te yapılan başkanlık seçimini Rus yanlısı Şor partisi mensubu Yevgeniya Gutsul kazanmıştı. Bölgede başkanlık seçimlerinin yapıldığı gün Moldova Yolsuzlukla Mücadele Merkezi, Gagauz Özerk Yeri Merkez Seçim Komisyonunda "usulsüzlük yapıldığı" gerekçesiyle harekete geçmişti.  Gagauz Özerk Yeri’nin başkenti Komrat’ta seçim komisyonunda aramalar yapılması nedeniyle protestolar yapılmıştı. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Gagauz Özerk Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul’un hükümetteki üyeliğini onaylamamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.