SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO’dan Batı’ya Çin uyarısı!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin ziyaretinde yaptığı açıklamada Batı’yı Rusya’ya olduğu kadar Çin’e de bağımlı olmamaları noktasında uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO’dan Batı’ya Çin uyarısı!

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 25 Nisan 2024 tarihinde, Berlin'e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Batılı müttefiklerini Rusya’ya olduğu kadar Çin’e de bağımlı olmamaları noktasında uyardı.

"BAĞIMLILIKLAR BİZİ SAVUNMASIZ BIRAKIYOR"

Stoltenberg, "Geçmişte Rus petrol ve doğalgazına bağımlı olma hatasını yapmıştık. Aynı hatayı Çin'de tekrarlamamalıyız. Parasına, hammaddelerine, teknolojilerine bağlı olan bağımlılıklar bizi savunmasız bırakıyor." dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişiminde Çin’in sağladığı desteklerine ilişkin olarak ise, "Geçen yıl Rusya, füze, tank ve uçak üretiminde kullanılan mikroelektronik malzemelerinin %90'ını Çin'den ithal etti. Çin ayrıca Rusya'ya gelişmiş uydu yetenekleri ve görüntüleme sağlamak için çalışıyor" ifadelerini kullandı.

YA BATI YA RUSYA

NATO Genel Sekreteri, Çin'in Batı ile iyi ilişkiler kurmak istiyorsa Rusya’yı desteklemeyi bırakması gerektiğini vurguladı. Stoltenberg, "Çin, Batı ile iyi ilişkiler istediğini söylüyor.  Aynı zamanda Pekin, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük silahlı çatışmayı körüklemeye devam ediyor. Her ikisine birden sahip olamazlar." açıklamasında bulundu.

ABD’DEN ÇİN’E UKRAYNA UYARISI!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn işgal girişiminden bu yana, Çin ile Rusya arasındaki askerî, ekonomi ve diğer alanlardaki iş birliği genişleyerek devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüşmek üzere mayıs ayında Çin’e gideceği kaydedilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise planlanan görüşmeye dair 1 Nisan tarihinde açıklama yapmıştı. Miller, Putin ve Şi Cinping arasında mayıs ayında gerçekleşmesi planlanan görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada "Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığını desteklemeye yardımcı olacak hiçbir şey yapmasını istemediğimizi çok defa açıkladık ve bunu açıklığa kavuşturmaya devam edeceğiz" demişti. Miller, ABD'nin Moskova ile Pekin arasındaki tam ölçekli ortaklık konusunda endişelerinin sürdürdüğünün de altını çizmişti.

ÇİN VE RUSYA İLİŞKİLERİ NEREYE EVRİLİYOR?

Çin Savunma Bakanlığından 31 Ocak 2024 tarihinde yapılan açıklamaya göre, Çin lideri Şi Cinping'in yeni atadığı Savunma Bakanı Dong Jun, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile bir video görüşmesi gerçekleştirmişti. Dong Jun Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, Çin ile Rusya arasındaki askerî iş birliğinin daha yüksek seviyelere taşınması gerektiğini bildirmişti. "Çok yakın" askeri ilişkiler çağrısında bulunan Dong Jun ayrıca, Şoygu'ya Pekin ve Moskova'nın küresel güvenlik ve istikrarın korunmasında daha büyük bir rol oynamak için ikili askerî ilişkileri daha da yüksek seviyeye çıkarması gerektiğini vurgulamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.