SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya’nın ham petrol sevkiyatında sert düşüş!

ABD’nin Rosneft ve Lukoil’e yönelik yaptırımları sonrası Rusya’nın deniz yoluyla yaptığı ham petrol sevkiyatları kasım ayı başında keskin bir düşüş yaşadı. Gerileme, Ocak 2024’ten bu yana kaydedilen en büyük haftalık düşüş oldu.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2025 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2025 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya’nın ham petrol sevkiyatında sert düşüş!

Rusya’nın deniz yoluyla yaptığı ham petrol sevkiyatları kasım ayı başında keskin bir düşüş kaydederek, Ocak 2024'ten bu yana görülen en büyük haftalık gerilemeyi yaşadı. Bloomberg’in 4 Kasım tarihli haberine göre düşüş, ABD’nin 22 Ekim 2025 tarihinde Rosneft ve Lukoil’e yönelik blokaj yaptırımları uygulamasının ardından geldi.

Rus limanlarından yapılan dört haftalık ortalama sevkiyat hacmi 2 Kasım itibarıyla günlük 3,58 milyon varile geriledi. Bu rakam, 26 Ekim haftasına göre 190 bin varil düşüş anlamına geliyor ve son 22 ayın en sert düşüşü olarak kayda geçti.

2 Kasım ile biten haftada 26 tanker toplam 21,11 milyon varil petrol yüklerken, bir önceki hafta 34 tanker 26,41 milyon varil taşımıştı. Günlük ortalama bazında ihracat 3,02 milyon varil seviyesine indi; bu da bir önceki haftaya göre yaklaşık yüzde 20’lik gerilemeye işaret ediyor.

YAPTIRIMLAR ETKİSİNİ GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

Vaşington’un (Washington) kararıyla Rusya’nın en büyük iki petrol şirketinin ABD’deki varlıkları dondurulurken, bu şirketlerle ticaret yapan yabancı kurumlara da ikincil yaptırım uyarısı yapıldı. Bu gelişme, Rus petrolüne erişimi ve ticaret kanallarını daha da zorlaştırdı.

Yaptırımlar ve piyasa belirsizlikleri nedeniyle sevk edilmeyen petrol miktarı da artıyor. Tankerler giderek daha fazla “yüzen depolama” olarak kullanılmaya başladı. Eylül başından bu yana denizde depolanan Rus petrolü miktarı yüzde 8 artarak 380 milyon varili aştı. Yıl başında bu rakam yaklaşık 340 milyon varil seviyesindeydi.

ALICILAR ALIMLARI DURDURUYOR

Rus petrolünün başlıca alıcıları olan Hindistan, Çin ve Türkiye Rusya'nın ham petrol ihracatının yaklaşık yüzde 95’ini oluşturuyor. Öte yandan bu ülkelerdeki ithalatçılar uyum riskleri nedeniyle alımları durdurdu veya azalttı. Bazı şirketler yaptırım listesinde olmayan daha küçük Rus tedarikçilere yönelirken, birçok aktör farklı kaynaklardan petrol tedarik etmeyi tercih ediyor.

Hindistan’ın en büyük özel şirketi Reliance Industries, ABD yaptırımlarına uyacağını ve tedarikini Orta Doğu, ABD ve Brezilya’dan sağlayacağını açıkladı. Ülkenin en büyük devlet rafinerisi Indian Oil Corp ise yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından hiçbir Rus petrolü siparişi vermedi.

Yaptırımlar, Ukrayna’nın Rus petrol altyapısına yönelik artan saldırılarıyla da birleşerek üretimi ve ihracatı daha da sınırladı. Bu durum Batılı enerji devlerine yansıdı; Reuters’ın verilerine göre ExxonMobil, Chevron, Shell ve TotalEnergies’in rafineri kârları üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 61 artarken, toplam kârları da yüzde 20 yükseldi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.