SON DAKİKA
Hava Durumu

Slovakya Ukrayna'nın NATO üyeliğine neden karşı?

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna'nın NATO'ya tam üye olmasına ilişkin verdiği kararı veto edeceğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2024 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Slovakya Ukrayna'nın NATO üyeliğine neden karşı?

Slovakya Başbakanı Robert Fico, 24 Ocak 2024 tarihinde Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal ile görüşmek üzere yapacağı Kıyiv ziyareti öncesinde Ukrayna kararını açıkladı. Putin yanlısı Viktor Orban Başbakanlığındaki Macaristan dışında 30 NATO üyesi ülkenin kararıyla Ukrayna, yeni bir sürece adım atmıştı. Slovakya, Ukrayna'nın NATO üyeliğini veto edeceğini açıkladı. 

SLOVAKYA NATO KARARINDAN GERİ DÖNÜYOR

Başbakan Fico, "Şmigal'e Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı olduğumu ve bunu veto edeceğimi söyleyeceğim" diyerek, NATO ile Rusya arasındaki olası çatışma ihtimalini gündeme getirdi. Bu durumu bir sebep olarak gösteren Başbakan Fico, "Rusya ile NATO üyesi bir devlet arasında çatışma olursa, bir dünya savaşı yaşanır" dedi.

Ayrıca Fico, Ukrayna'nın Avrupa Birliğine (AB) üye olmasından yana olmadığını da sözlerine ekledi. 

SLOVAKYA'NIN UKRAYNA TUTUMU DEĞİŞTİ

2004'ten bu yana NATO üyesi olan Slovakya, 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya tam destek veriyordu. Ancak Ekim 2023'te iktidar değiştikten sonra Slovakya'nın silah desteği tamamen durdu ve ülkenin Ukrayna'ya yönelik tutumu değişti. NATO üyesi ülkeler Aralık 2023'te bir araya gelerek, Ukrayna ve Moldova'nın tam üyeliği için çalışmaların hız kazandığını duyurmuştu. NATO, Macaristan'ın karşı koyması nedeniyle tam üyelik konulu toplantıları ertelemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.