SON DAKİKA
Hava Durumu

Tayvan'dan Çin'e uyarı: Hakkı yok!

Çin'in Tayvan'ın bağımsızlığını savunanlar için ölüm tehdidi sonrası, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı William Lai Ching-te Çin rejimine tepki göstererek buna haklarının olmadığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2024 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tayvan'dan Çin'e uyarı: Hakkı yok!

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyeti'ne yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Buna bağlı olarak Çin, uzun yıllardan bu yana hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmeyi planlıyor. Bu kapsamda Çin Dışişleri Bakanlığı 21 Haziran 2024 tarihinde paylaştığı yeni yönergede, "Tayvan'da bağımsızlık yanlısı radikallerin ağır şekilde cezalandırılması" talebinde bulunmuştu.

"DEMOKRASİ BİR SUÇ DEĞİLDİR"

Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı William Lai Ching-te 24 Haziran tarihinde konuya ilişkin başkent Taipei'de yaptığı basın toplantısında, Çin'in Tayvan halkına görüşlerini ifade ettikleri için cezalandırma, tehdit etme hakkının olmadığını sert bir şekilde dile getirdi. Ching-te ayrıca "Demokrasi bir suç değildir." dedi. 

"ASIL KÖTÜ OLAN OTOKRASİDİR"

Çin'in Tayvan üzerinde herhangi bir yetkisi olmadığına dikkat çeken William Lai Ching-te, "Çin'in Tayvan halkına siyasi görüşleri nedeniyle yaptırım uygulama veya sınır ötesi kovuşturma yapma hakkı yoktur. Demokrasi suç değildir; asıl kötü olan otokrasidir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Çin Kamu Güvenlik Bakanlığından Sun Ping de ayrılıkçılık faaliyetlerine verilecek en yüksek cezanın idam kararı olduğunu belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.