SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye, Ukrayna ve Rusya'da önemli incelemeler yapacak

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı ve Baş Ombudsman Şeref Malkoç, arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya'da incelemelerde bulunacağını duyurdu. Ayrıca Malkoç, iki ülke arasında uzlaşmanın sağlanması için ilerleme kaydedildiğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2024 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2024 17:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye, Ukrayna ve Rusya'da önemli incelemeler yapacak

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başkanı ve Baş Ombudsman Şeref Malkoç, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sonlanmasının umut verici bir şekilde ilerlediğinin altını çizdi. Turkuvaz Medya Grubu'na bağlı Sabah gazetesine röportaj veren Malkoç, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her iki tarafla da temasta olduğunu vurguladı. 

Güzel gelişmelerin olacağını umduğunu kaydeden Malkoç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Ukraynalı mevkidaşı Volodımır Zelenskıy'ın Türkiye ziyaretinden hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerden sonra iki ülke arasında barış havası oluştuğunu aktardı.

TÜRKİYE, UKRAYNA VE RUSYA'DA İNCELEMELER YAPACAK

İlerleyen günlerde Türkiye tarafının Ukrayna ve Rusya'da incelemelerde bulunacağını belirten Malkoç, "Cumhurbaşkanımız barış için ısrarını sürdürüyor. İlk olarak Ukrayna'da savaş bölgelerini inceleyeceğiz. Odesa'ya gideceğiz. Savaş sebebiyle göç etmek zorunda kalmış, yerinden edilmiş ailelerle görüşeceğiz. Rusya'ya esir düşmüş olan Ukrayna askerlerinin aileleriyle bir araya geleceğiz. Ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Zelenskıy ile görüşeceğiz" bilgisini verdi. Esir kamplarındaki ortamları inceleyeceklerini kaydeden Malkoç, aynı değerlendirmeleri Rusya'da da yapmak üzere muhataplarla temasta olduklarını bildirdi. 

Ukrayna'nın kahramanları' toplama kampında! Akıbetleri ise belirsiz… -  Dünyadan Haberler

İNSANÎ KORİDOR AÇILMASI NOKTASINDA AŞAMA KAYDEDİLECEK

Ayrıca Malkoç, incelemelerin ardından sahipsiz kalan Ukraynalı çocuklar ve savaş esirlerinin ailelerine kavuşmaları için insanî koridor açılması noktasında önemli bir aşama kaydedeceklerini de açıkladı. Son bir ayda uzlaşma için Türkiye'nin iki ülke arasında ilerleme kaydettiğini belirten Malkoç, Tahıl Koridoru'nun yeniden açılmasını umduğunu söyledi. 

Öte yandan Malkoç 22 Mart 2024 tarihinde Moskova'daki konser salonuna yapılan ve 144 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya işaret ederek, bu saldırının iki ülke arasındaki barışı ertelediğini kaydetti. Malkoç, "Ne zaman Rusya ve Ukrayna arasındaki barış havası oluşsa bir olay yaşanıyor ve umutlar başka bahara kalıyor. Bu terör olayı Rusya ve Ukrayna arasındaki uzlaşma sürecini sabote etmek isteyenlerin eseri. Öyle DEAŞ olayı deyip geçilecek değil, Son bir ayda barış için önemli mesafe kaydedilmişti. Bugün yarın başka güzel gelişmelerin olma ihtimali vardı. Zamanlaması sabote etmek için kasıtlı olmuş gibi" ifadelerini kullandı. 

MOSKOVA'DAKİ TERÖR SALDIRISI

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart akşamı "Crocus City Hall" isimli konser salonuna 4 kişi silahlı saldırı düzenledi. Olayın ardından 133 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda yaralı tedavi altına alındı. Rusya, ülke genelinde bir günlük yas ilan etti. Rus tarafından saldırının bir terör eylemi olduğu ve IŞİD'in üstlendiği öne sürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.