SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna saldırıları, işgalci Rusya'yı Akyar Limanı'na alternatif arayışına zorladı

Savaş gemilerinin Rus işgali altındaki Kırım’dan Novorossiysk’e nakleden Rusya, Akyar’a alternatif aramaya başladı. Kremlin yönetiminin, işgal altındaki Abhazya’nın ayrılıkçı liderleriyle bölgede deniz üssü kurma anlaşmasını imzaladığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2023 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna saldırıları, işgalci Rusya'yı Akyar Limanı'na alternatif arayışına zorladı

Ukrayna ordusu, Rus işgali altındaki Kırım’da konuşlandırılan Rusya Karadeniz Filosuna gerçekleştirdiği başarılı saldırıları nedeniyle işgalcilerin savaş gemilerini Kırım’dan çıkarmak zorunda kaldığı öğrenildi. Yakın zamanda çekilen uzay görüntüleri, Rusya Karadeniz Filosuna ait 14 geminin işgal altındaki Akyar’dan (Sivastopol) Rusya’nın Novorossiysk Limanı'na nakledildiğini teyit etti. Öte yandan işgalci Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunan ayrılıkçı Abhazya bölgesinde kalıcı bir deniz üssü kurmak üzere anlaşma imzaladığı öğrenildi.

Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT) konusunda önemli paylaşımlar yapan MT Anderson, sosyal medyada Rusya’nın Karadeniz bölgesinde bulunan Novorossiysk Limanı'nın uzay görüntülerini paylaştı. Uzmanlara göre, Akyar’dan Novorossiysk Limanı’na “Amiral Essen” ve “Amiral Makarov” fırkateynleri, 3 dizel denizaltısı, 5 büyük çıkarma gemisi ve birkaç tane küçük füze projesi nakledildi.

UKRAYNA SALDIRILARI, İŞGALCİ RUSYA'YI AKYAR LİMANI'NA ALTERNATİF ARAYIŞINA ZORLADI

Bunun yanı sıra; 2 Ekim 2023 tarihli uydu görüntüleri, işgal altındaki Kırım'ın Feodosiya Limanı'nda büyük bir çıkarma gemisi, mayın tarama gemisi ve küçük füze gemilerinin konuşlandırıldığını gösteriyor. Ayrıca aynı gün çekilen görüntülere göre, Akyar’da dört büyük çıkarma gemisi ve bir denizaltısı bulunuyor.

RUSYA İŞGAL ALTINDAKİ ABHAZYA’DA DENİZ ÜSSÜ KURMA PLANLARI YAPIYOR

Bununla birlikte bugün Rusya’nın işgal altındaki Abhazya’da bir deniz üssü kurmayı planladığı öğrenildi.

Rus basını, Rusya’nın Karadeniz kıyısı bulunan ayrılıkçı Abhazya bölgesinde kalıcı bir deniz üssü kurmak üzere anlaşma imzaladığını duyurdu. Abhazya bölgesinin Rus yanlısı lideri Aslan Bzhania yaptığı açıklamada, Oçamçira bölgesinde Rus donanmasını barındıracak bir üs kurulacağını aktararak, "Tüm bunlar hem Rusya'nın hem de Abhazya'nın savunma kapasitesini artırmayı amaçlıyor ve bu tür etkileşimler devam edecek" ifadelerini kullandı.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da Rus üssü kurulmasına ilişkin haberler, Rusya'nın Akyar’a alternatifler aradığına işaret ediyor.

RUS KARADENİZ FİLOSU İŞLEVSEL OLARAK YENİLGİYE UĞRADI

Polonya'da düzenlenen Varşova Güvenlik Forumu'nda, Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, Ukrayna ordusunun Karadeniz’de başarı elde ettiğine dikkat çekti. James Heappey, “Ukrayna'nın şimdi Karadeniz'de yaptığına bakın! Ukrayna, Rus Karadeniz Filosunu işlevsel bir yenilgiye uğrattı. Ve bu çok önemli bir zafer ve geçen yıl Harkiv bölgesinde yaşananlar kadar önemli bir ilerleme.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA, RUS KARADENİZ FİLOSU'NU HEDEF ALDI

Ukrayna Savunma Kuvvetleri, 22 Eylül saat 12.00 civarında, geçici işgal altında bulunan Akyar’daki Rusya Karadeniz Filosu karargâhına başarılı bir saldırı gerçekleştirdi.

13 Eylül 2023 tarihinde Akyar’daki Sevmorzavod’a (Sivastopol Tersanesi) füze saldırısı düzenlendiği. Saldırılarda Rusya’ya ait Rostov-na-Donu denizaltısı ve Minsk çıkarma gemisi ciddi hasar aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.